poniedziałek, 22 października 2007

Bagietki


Tym razem coś z pieczywa. Wystarczą tylko cztery składniki , które każdy na pewno ma w swojej kuchni , aby wyczarować wspaniałe , chrupiące bagietki :-)



Składniki:
- 75 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 szkl. wody

Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wkruszyć drożdże, wlać wodę, zamieszać i pozostawić na kwadrans. Następnie dodać sól i wyrabiać tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto oprószyć mąką i pozostawić do wyrośnięcia na 2-2,5 godz. Uformować bagietki (powinny wyjść 3), przełożyć na blachę posypaną mąką i ponownie pozostawić na kwadrans. Po tym czasie naciąć bagietki ukośnie, zwilżyć wodą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 st.C. Piec ok. 40 minut.


10 komentarzy:

  1. Evenko, bagietki wyjęłam z piekarnika 1,5 godziny temu i....pozostały tylko wspomnienia. Przepis banalny, pieczywo pyszne. Obiecuję zaglądać ponownie i próbować....następnym razem pewnie pączki.

    Pozdrawiam i zapraszam na mojego, początkującego : www.eksperymentywkuchni.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi miło , że korzystasz z moich przepisów i , co najważniejsze , że wypieki smakują :-)

    P.S. Już dawno skorzystałam z Twojego zaproszenia , tylko nie pozostawiłam śladu , ale wkrótce to nadrobię ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis bomba! Upiekalm 5 bagietek i wasnie zjadlam ostatnia z dzemem morelowym. Przepyszne i baaardzo chrupiace. Teraz bede czesto korzystala z tego przepisu :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się , że smakowały i polecam się na przyszłość :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy można by wsadzić je do lodówki na noc?i upiec dopiero rano

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmmm... nie próbowałam , ale można spróbować i chyba lepiej by było wstawić do lodówki ciasto z miską , szczelnie nakryte folią niż gotowe bagietki. Trzeba jednak liczyć się z tym , że po wyjęciu z lodówki ciasto nadal będzie musiało jeszcze wyrastać (do podwojenia objętości).

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja miałam jeden problem. Otóż w trakcie 15 minutowego leżakowania zrobiła mi się na bagietkach sucha skorupka, która po upieczeniu była nie do ugryzienia :-( Wspomnę jeszcze, że bagietki na te 15 min. były przykryte lnianą ściereczką. Co zrobić żeby wyszła fajna, lekko chrupiaca skórka? Można np.posmarować olejem? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Przed wstawieniem bagietek do piekarnika należało je zwilżyć wodą.
    Natomiast po posmarowaniu olejem skórka powinna wyjść raczej miękka.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za odpowiedż :-)
    Zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie czyli również zwilżyłam je wodą. Problemem chyba jest ta sucha skorupka, która powstała w trakcie 15 min leżakowania. Czy ona faktycznie może powstać, a woda powinna uratować moje bagietki?

    OdpowiedzUsuń
  10. Trochę to dziwne , że już po 15 minutach powstała skorupka , ale skoro tak się stało , to następnym razem proponuję bagietki przykryć naoliwioną folią zamiast ściereczką.
    Mam nadzieję ,że problem już więcej się nie powtórzy :-)

    OdpowiedzUsuń