poniedziałek, 22 października 2007

Ciasto owocowe



Od razu wiedziałam, że to ciasto będzie mi smakowało i nie pomyliłam się. Wyszło takie jak chciałam - wilgotne, ale nie “ciężkie”, nie za słodkie (pomimo tego dodatkowego cukru na wierzchu) i bardzo aromatyczne - podczas pieczenia wspaniałe zapachy wypełniły całą kuchnię :-)



Składniki:

- 4 jajka

- 3 szkl. mąki

- 3/4 szkl. cukru

- cukier waniliowy lub aromat waniliowy (dałam śmietankowy)

- 1 szkl. jogurtu,kefiru lub maślanki

- 10 dag stopionego masła

- 1/3 szkl. oleju

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- ok. 50 dag owoców (truskawki, maliny, jagody)

- kilka łyżek brązowego cukru


Jajka ucieramy (łyżką) z cukrem i wanilią, dodajemy jogurt (kefir,maślankę) mąkę, proszek do pieczenia, masło i olej. Ciasto wlewamy do prostokątnej blaszki (u mnie 23x33 cm), na wierzchu układamy owoce, posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy około 40 minut w 180 st.C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz