środa, 24 października 2007

Niebo

 

Pod taką właśnie nazwą kryje się bardzo smaczne ciasto. W jego skład wchodzą: dwa placki kruche, masa jabłkowa, krem orzechowy i polewa czekoladowa. Cóż więcej dodać - po prostu niebo… :-)



Ciasto:

- 30 dag mąki

- 20 dag masła lub margaryny

- 1/2 szkl. cukru pudru

- 3 żółtka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Suche składniki wymieszać, przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowe placki (u mnie 20x30 cm) w temp. 200 st.C. Czas pieczenia: ok. 15 minut, do lekkiego zrumienienia.

Należy uważać przy wyjmowaniu placków z formy, gdyż są bardzo kruche. Jeden z nich najlepiej zostawić w formie i tak dokończyć ciasto, a drugi, nawet jak trochę popęka przy przenoszeniu, to nic takiego - i tak będzie przykryty kremem.


Masa jabłkowa:

- 75 dag jabłek

- ok. 1 szkl. cukru (do smaku)

- odrobina soku cytrynowego


Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i rozgotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soku cytrynowego. Następnie dodać cukier i gotować do momentu, aż woda odparuje, a masa zgęstnieje.

Ciepłą masę jabłkową rozsmarować na jednym placku i przykryć drugim.


Krem:

- 25 dag orzechów włoskich

- 1 szkl. mleka

- 1 kostka masła

- 20 dag cukru pudru


Orzechy zemleć, sparzyć gorącym mlekiem i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając stopniowo orzechy.

Gotowy krem rozsmarować na cieście i wstawić do lodówki.


Polewa:

- 1/3 kostki margaryny

- 1 łyżka wody

- 1 czubata łyżka kakao

- 4 łyżki cukru


Wszystkie składniki polewy połączyć ze sobą i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Przestudzić i polać wierzch ciasta.


10 komentarzy:

  1. Przypadkowo trafiłam na twój blog. Twoje zdolności kulinarne są niesamowite.
    Już postanowiłam. Jako pierwszy na sobotnie warjacje kuchenne idzie ciasto "NIEBO".

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miłe słowa i życzę udanych wypieków :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. nazwa pasuje jak ulał
    dziękuję za przepis ,a na cin cin w piątkowym wątku (pieczenie na weekend ) z 5.09.08 jest zdjęcie

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę bardzo , Margot :-) Spróbuję odszukać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmmmmmmmm pychotka!!! jablka i orzechy... nigdy nie mogé sié naje$c tym ciastem!!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Evenka! To Twoje "niebo" bylo absolutnym przebojem mojego swiatecznego stolu!.Moj tort orzechowy ma konkurenta. Dziekuje bardzo za przepis. Lubie Twoja strone i bardzo czesto tu zagladam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Co to znaczy sparzyć orzechy Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inaczej zalać gorącym mlekiem. Orzechy wtedy się zaparzą i będą miały troszkę inny smak.

      Usuń
  8. Wyszło pyszne , rewelacja. Dobrze się kroi i ta masa orzechowa jest super. Kolejne udane ciasto z tego bloga.
    Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo się cieszę, że ciasto przypadło do gustu. A tym bardziej, że ktoś "dokopał się" do tak starego przepisu.
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń