niedziela, 21 października 2007

Rogaliki krucho-drożdżowe



Są delikatniejsze niż typowe rogale drożdżowe i dłużej zachowują świeżość. Oczywiście o ile w ogóle doczekują dnia następnego, bo są takie dobre, że znikają z talerza w mgnieniu oka :-)



Składniki:

- 1/2 kg mąki
- 25 dag margaryny lub masła
- 5 dag drożdży
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 jaja (+1 jajo do smarowania )
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- cukier waniliowy
- dżem

Drożdże, cukier, śmietanę rozmieszać i zostawić na parę minut, żeby rozczyn "ruszył". Z mąki, margaryny (masła), 2 jaj, soli i wyrośniętych drożdży wyrobić ciasto (najpierw mąkę posiekać nożem z margaryną, potem dodać resztę składników). Włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce ok. 1,5 godz., aż podwoi swoją objętość. Wyjąć, pokroić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na każdym układać niewielką ilość dżemu z brzegu ciasta i zawijać rogaliki. Maczać je w rozmąconym jajku i cukrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Piec ok.30 min. w temp. 180 st.C.

4 komentarze:

  1. Właśnie zrobiłam i sa ssuper,kruche,delikatne naprawdę pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się , że smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. na takie rogaliki znam prostrzy i szybszy sposób wykonania,a są poprostu znakomite:1/2kg.mąki,25dag.margaryny,3łyżkikwaśnej śmietany,2 jajka,cukier waniliowy,dżem lub marmolada,cukier puder do posypania.Mąkę,margarynę i drożdże posiekać w "dołek"wbić jajka,dodać śmietane i cukier waniliowy.Zagnieść ciasto,zawinąć w ściereczke i włożyć do letniej wody aż wypłynie.Rozwalkować na dość cienko kroić kwadraciki nakładać marmoladke i zwijać w rogaliki.Ten sposób myśle że jest tańszy i zdecydowanie szybszy gdyż ciasto wypływa po ok.15 min.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne rogaliki kruchutkie ,nawet s następne dni po upieczeniu - chociaż szybko znikają

    OdpowiedzUsuń