sobota, 29 grudnia 2007

Sernik po wiedeńsku



Zwykle na święta korzystam z wypróbowanych przepisów, żeby nie było przykrej niespodzianki, jednak tym razem zaufałam Alinerce i upiekłam sernik według jej receptury. Nie zawiodłam się, a co więcej, przepis dodałam na listę swoich ulubionych - polecam :-)



Składniki:

- 1 kg sera tłustego

- 8 jajek

- 25 dag masła

- 2 szklanki cukru pudru

- 2 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 średnie ugotowane ziemniaki

- 1 cukier waniliowy lub aromat

- bakalie (dałam tylko rodzynki)


Ser i ziemniaki zemleć. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać kolejno żółtka, a następnie ser z ziemniakami, wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz bakalie. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Masę wylać do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką (użyłam pokruszonych herbatników). Piec w temp. 175 st.C. około 1 godzinę.
Wystudzony sernik można oblać polewą czekoladową lub polukrować.


8 komentarzy:

  1. Już od dawna chodzi za mną sernik, a nawet na święta nie miałam :( Będę musiała nadgonić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Arabesko piekny sernik
    uwielbiam sernik po wiedensku, ja dodaje do niego jeszcze polewe z czekolada

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuchareczko , u mnie sernik jest w zestawie obowiązkowym na każde święta ;-)

    Agatku , dziękuję :-) Zrobiłam bez polewy , bo miałam już dwa inne ciasta w polewie , ale zaraz dopiszę do przepisu , tym bardziej , że w oryginalnym jest o tym mowa ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. http://svetilnik-m.livejournal.com/128520.html
    Dzenkue bardzo Evenka

    OdpowiedzUsuń
  5. SUUUUPPPEEERRRRR!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczny :) super przepis :)
    chociaż trochę go zmodyfikowałam tym,że na wierzch wyłożyłam brzoskwinie z puszki i zalałam galaretką pycha -palce lizać!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń