poniedziałek, 26 listopada 2007

Torcik maślany (zwany także melbą)



Przepis stary jak świat, wielokrotnie wypróbowany. Myślę, że większość z Was zna ten torcik, więc nie ma co się rozpisywać na jego temat ;-) A dla nie wtajemniczonych dodam tylko, że jest to ciasto deserowe, przypominające odrobinę sernik na zimno, tyle, że w ogóle niekwaśne :-)
sobota, 24 listopada 2007

Babka z mandarynkami



Kolejna okazja do świętowania, a czasu mało.Na szczęście przypomniałam sobie o pewnym przepisie, który wypróbowałam już jakiś czas temu (tym samym uprościłam sobie zadanie na teraz). Znowu jest to babka, bardzo łatwa i smaczna. Do jej przygotowania nie potrzeba wyciągać miksera - wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką. Wcześniej piekłam to ciasto tylko raz (dokładnie według receptury) i wydawało mi się, że trochę za dużo było w nim mąki, dlatego też, tym razem odjęłam pół szklanki. Wyszło moim zdaniem lepsze, więc poniżej podaję przepis już w zmienionej formie.

środa, 21 listopada 2007

Babka jogurtowa



Ostatnio coraz bardziej doceniam jogurt. To dzięki niemu ciasta zachowują dłużej świeżość i nie są "suche". Jeszcze nie jadłam takiego ciasta jogurtowego, które by mi nie smakowało. Być może akurat miałam szczęście i trafiły mi się dobre przepisy, a może to właśnie ten "magiczny" składnik... :-) Co prawda dzisiejsza babka nie jest jakaś rewelacyjna, ale ja ją bardzo lubię, zwłaszcza jak mam ochotę na coś słodkiego i brak weny do upieczenia czegoś skomplikowanego :-)
poniedziałek, 19 listopada 2007

Mazurek bez pieczenia



Od razu uprzedzam, że nie pomyliły mi się święta ;-) Mazurek, to co prawda tradycyjne ciasto wielkanocne, ale ten jest dość nietypowy, więc śmiało można go wypróbować również na Boże Narodzenie. Powinien przypaść do gustu zwłaszcza wielbicielom wyrobów czekoladowo-kakaowo-bakaliowych z dodatkiem mielonych herbatników. Sama zaliczam się do tej grupy osób, więc postanowiłam wykorzystać dwa "nadliczbowe" wafle i sporządzić ciasto z tego przepisu, dodam, że już nie pierwszy raz. Jedynym utrudnieniem będzie tu ubijanie jajek na parze (sama tego nie lubię), ale ciasto jest naprawdę smaczne, więc warto się poświęcić :-)
piątek, 16 listopada 2007

Cotton Soft Japanese Cheesecake



To ciasto faktycznie jest miękkie jak wata. Z wyglądu bardziej przypomina biszkopt, a w smaku sernik, dodam, że najdelikatniejszy, jaki w życiu jadłam :-) Przepis pochodzi ze strony "Diana's Desserts".

wtorek, 13 listopada 2007

Chocolate Chip Muffins



W końcu zakupiłam foremki do muffinów (zresztą nie tylko takie - od razu cały silikonowy komplet), więc musiałam je jak najszybciej wypróbować. Na pierwszy ogień poszły "Chocolate chip muffins" i... z foremek jestem bardzo zadowolona, za to z wypieków trochę mniej. Spodziewałam się, że muffiny będą nieco inne, przede wszystkim bardziej wilgotne, ale to ocena według moich upodobań ;-) Być może znajdą się wielbiciele właśnie takich babeczek - w przeciwnym razie zastąpię ten przepis takim, który będzie mi bardziej odpowiadał - jak tylko go znajdę ;-)
niedziela, 11 listopada 2007

Przekładaniec czekoladowo-orzechowy "Żółw"



To ciasto jest nie lada wyzwaniem dla łasuchów - mocno czekoladowe, słodkie i sycące. Próbowałam trochę zmniejszyć ilość cukru, ale za bardzo nie dało się, no bo jak inaczej zrobić dobrą masę typu "toffi" ? ;-) A masa do tego ciasta jest bardzo podobna, tyle, że zawiera jeszcze dodatkowo orzechy.
Właśnie... orzechy, uwielbiam je, więc nie mogłam nie skorzystać z okazji, by przyłączyć się do świętowania "Orzechowego weekendu". Co prawda moje ciasto zostało zdominowane przez czekoladę, ale orzechów także jest w nim dość dużo. Nie wiem, czy dopatrzycie się tu czegokolwiek, co przypominałoby żółwia, ale przepis był bez zdjęcia i nie zawierał żadnych dodatkowych wskazówek ponad te, które umieściłam w recepturze poniżej. A zatem nie pytajcie mnie skąd taka nazwa, bo nie mam pojęcia ;-)
czwartek, 8 listopada 2007

Bułeczki drożdżowe



Lekko słodkie, mięciutkie, najlepsze tuż po upieczeniu. Można posmarować masłem lub dżemem, albo bez niczego - zajadać popijając mlekiem :-)
Przepis w oryginale znajduje się tutaj. Robiłam z połowy porcji i tak też podaję poniżej.
niedziela, 4 listopada 2007

Placek serowy z kruszonką



Mam ten przepis już od dość dawna, a jednak nie miałam okazji wypróbować go z owocami innymi niż jabłka... Albo inaczej, wydawało mi się, że właśnie jabłka najbardziej pasują do cynamonowej kruszonki. Oczywiście cynamon można zastąpić cukrem waniliowym (tak też czasem robię), ale mimo wszystko dodaję jabłka - może dlatego, że bardzo mi posmakowało to połączenie ich z serem i kruszonką :-) Gdybym mogła, chętnie także spróbowałabym wersji z mirabelkami, ale niestety nie mam do nich dostępu.