czwartek, 10 lipca 2008

Muffiny z jagodami



Mój urlopowy leń jeszcze do końca się nie wyniósł, w związku z tym wybrałam na rozgrzewkę przepis łatwy i szybki. A czy jest coś prostszego od muffinów ? ;-) Lato w pełni, proponuję zatem muffiny z dodatkiem owoców leśnych, a konkretnie jagód.




Składniki:

- 1 i 1/2 szkl. mąki

- 3/4 szkl. cukru

- 1/4 łyżeczki soli

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/3 szkl. oleju

- 1 jajko

- 1/3 szkl. mleka

- 1 szkl. jagód


Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Wlać do szklanki olej, wbić jajko i dolać tyle mleka, żeby dopełnić szklankę. Zawartość szklanki wymieszać z mieszanką mączną (niezbyt dokładnie), wsypać jagody i jeszcze raz wymieszać. Napełniać ciastem foremki muffinkowe (do pełna) i posypywać kruszonką. Piec 20 - 25 minut w temp. ok. 200 st.C.


Kruszonka:

- 1/3 szkl. cukru

- 1/4 kostki masła

- 1/2 szkl. mąki

- ew. 1 łyżeczka cynamonu (zamiast tego dodałam kilka kropli aromatu śmietankowego)


Wszystkie składniki wymieszać razem, rozcierając palcami lub widelcem.


38 komentarzy:

  1. Jak tu ślicznie ,a ja bardzo sie martwiłam bo nie byłam zaproszona:D
    A jagody mam świeżutko zerwane

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam po przerwie :). Nie martw sie moj len tez sie opiera i nie chce ode mnie odejsc ;).
    Jak zwykle pysznosci znalesc u Ciebie mozna.
    Pozdrawiam i szybkiego odtracenia tego zlego lenia ;) :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaglądam evenko i oczy przecieram, bo nie poznaję. ;-) Szczerze mówiąc, ja lubię zmiany, więc z przyjemnością odkrywam je u innych. :)
    A jeśli chodzi o muffinki...jak zwykle chciałaby się zjeść. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No w koncu jestes ... z nowym pieknym wygladem bloga i slicznymi muffinkami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za miłe komentarze :-)

    Margot , no i po co martwić się na zapas ? - w takiej sytuacji byłabyś jednym z gości honorowych ;-)

    Notme , nie jest aż tak źle , bo nawet na wakacjach upiekłam z mamą dwa ciasta , ale teraz chyba po prostu nie jestem w formie i muszę dojść do siebie ;-)

    Małgoś , u mnie ze zmianami bywa różnie - czasem wychodzą na dobre , a kiedy indziej nie za bardzo i wtedy albo trzeba się przyzwyczaić albo znowu coś zmienić ;-)

    Iis , wiem , wiem , dosyć długo mnie nie było , ale uparłam się na tę zmianę szablonu , a , że jestem dość wybredna , to zajęło mi to dodatkowych kilka dni ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam po urlopie i nowej szatcie, a musze przyznać że nowe ubrano pozytywnie zaskakuje. jestem tu częstym gościem i miło dziś zobaczyć ze jednak nie muszę mieć specjalnego zaproszenia do czytania bloga, ufffffff. pozdrawiam i czekam na nowe słodkości.
    kura.nioska

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj Evenko!
    Tak się cieszę ,że wróciłaś-wczoraj było mi smutno-bo myślałam,że nie będę już miała dostępu do Twojego bloga....
    A tu dziś miła niespodzianka-blog w nowej szacie wygląda prześlicznie i nowy pysznościowy jagodowy przepis w nim zagościł!
    Super że jesteś!-uściski-Aga

    OdpowiedzUsuń
  8. O lala, jakie ładne zmiany tu zaszły :) Ciesze się, że już jesteś!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie ciepłe powitanie - dziękuję bardzo i cieszę się , że nowa szata przypadła Wam do gustu :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ładnie tu u Ciebie, chociaż poprzedni wygląd bardziej do wanilii pasował ;)
    Muffinki śliczne, zrobię takie zimą, bo trochę jagód zamroziłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję :-)
    Szablon musiałam zmienić przede wszystkim dlatego , że na starym nie można było przejść ze strony głównej na poprzednie. Nie przeszkadzało mi to tak bardzo do momentu , kiedy zauważyłam , że niektóre przepisy są prawie niemożliwe do odszukania. Teraz wszystko jest tak , jak należy , szablon podoba mi się , a muszę przyznać , że już traciłam nadzieję na znalezienie takiego , który by mi odpowiadał pod każdym względem ;-) Trafiłam co prawda na jeden idealnie pasujący do nazwy , niestety nie dostosowany do bloggera.
    A co do muffinów , to musisz być bardzo cierpliwą i nie wymagającą osobą , skoro poczekasz na nie aż do zimy :-)) Czy nie lepiej wypróbować je teraz , kiedy są świeże jagody (z mrożonymi to już nie to samo) ? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. witaj z powrotem! ciesze sie,ze juz jestes i mam nadzieje,ze wypoczelas,zeby znow zawalic nas cudownymi wypiekami :-)
    nowa szatka piekna :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam , witam :-) Oj , muszę nadrobić zaległości i poodwiedzać znajome blogi , bo na pewno sporo przez ten czas się działo. A czy ja zasypię Was przepisami , to będzie zależało od weny i apetytów (przede wszystkim m-żonka) ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj jak wspaniale że wróciłaś !
    Uwielbiałam zaglądać na Twojego bloga, ale nie komentowałam bo nie miałam swojego ;-) ale teraz wszystko przede mną :)
    B. ładna szata graficzna- pozytywna zmiana :D

    Pozdrawiam,
    Ola.

    OdpowiedzUsuń
  15. Cierpliwość ćwiczę przy haftowaniu, a z takimi muffinkami poczekam do zimy, bo teraz jest jeszcze tyle owoców do spożytkowania: porzeczki, wiśnie, agrest, potem gruszki... A jagódki sobie spokojnie poczekają w zamrażalniku, żeby patrząc na śnieg przypomnieć sobie jak to fajnie latem było ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam Cię Olu i cieszę się , że nowa szata przypadła Ci do gustu :-)


    Edysia , no faktycznie , przecież Ty haftujesz - sama troszkę próbowałam , więc wiem , że potrzeba do tego nie lada cierpliwości :-) W sumie ja też robiłam kiedyś mrożonki , ale zazwyczaj dopiero wtedy , kiedy już nacieszyłam się świeżymi owocami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zimą głównie porzeczki będę wykorzystywać z zamrożonych zapasów, bo mamy trzy krzaczki na których jest aż czerwono od owoców a wszystkich na raz nie da się "przerobić" ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Echhh... mam fajny przepis na ciasto z porzeczkami i agrestem , a te owoce są niestety dla mnie teraz niedostępne , nawet mrożone ;(

    OdpowiedzUsuń
  19. Może podzielisz się tym przepisem? U nas w ogrodzie agrest też rośnie, a ja agrest i porzeczki tylko w cieście jadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Witaj, mam nadzieję, że odpoczęłaś:-) jak tu weszłam, to myślałam że pomyliłam adresy;-) Jest ślicznie, chociaż tamten szablon też mi sie podobał:-) Przymierzam się do takich muffinek, bo w sobotę byłam na jagodach i troszkę sobie uzbierałam:-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Edysia , jasne - nie ma sprawy , tylko jeszcze zastanowię się w jakiej formie go wpisać (ze względu na brak własnego zdjęcia) ;-)

    Atino , witam i dziękuję :-) Odpoczęłam na tyle , na ile pozwoilła mi moja córcia , która miewa szalone pomysły , jak chyba zresztą większość 3-latków ;-)
    A muffiny według mnie są pyszne i naprawdę warto wypróbować ten przepis.
    P.S. Kilka dni wcześniej robiłam z innego przepisu i wyszły kompletne "gnioty" ;-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Skoro tak radzisz Evenko, to już drukuję:-) Wiem, co to znaczy wypocząć przy 3-latku. Ja mam 5-letniego synka:-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Super , że się rozumiemy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Witaj, Nie zdążyłam Ci wczoraj napisać, że je upiekłam i są pyszne:-)Widziałam dzisiaj, że zaglądnęłaś do mnie i je widziałaś:-) Cieszę sie i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  25. Doprawdy nie wiem dlaczego dopiero w 30.wiośnie życia odkryłam muffinki!!!
    Tak łatwe do zrobienia,a tak pyszne do jedzenia!
    I to dzięki Twojemu blogowi wpadłam w amok muffinkowy.
    A dodam jeszcze tylko,że jeśli do tego podstawowego przepisu doda się 2 łyżki kakao i gruszkę pokrojoną w kosteczkę , to nawet kruszonki i jagód nie trzeba , bo wychodzą BOSKIE babeczki.
    Mój 10 letni syn zrobił je dla babci na imieniny. SAM.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  26. Przyznaję , że sama stosunkowo niedawno zaczęłam piec muffiny i ciągle nie mogę wyjść z podziwu jakie są proste i smaczne.
    Miło mi , że przyczyniłam się do tego "amoku" i gratuluję zdolnego synka :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam piękne Panie :)
    Miałem dziś ochotę na muffińsko z prawdziwego zdarzenia :)
    Narzeczona ma wprawdzie czaruje w kuchni, ale jej muffinki nie rosną zbytnio, głównie z racji niewielkiej ilości proszku do pieczenia i owoców.
    Dziś na tapetę poszedł ten przepis, przeliczony na 12 muffinek, tak zirca about (tacka na 12, tylko musimy jednak wytropić papierki, bo przywiera niemiłosiernie).
    Z różnic mogę wspomnieć, że dodałem szklankę mokrego i potem dodawałem tylko mleko.
    Jeszcze jedna sprawa - w tym przepisie jest polecenie, żeby wrzucać jagody do wymieszanego suchego z mokrym. Ja zrobiłem z czekoladą (przyznaję się bez bicia) i dodałem wtedy kiedy powinienem dodać jagody - na końcu, Narzeczona ma jednak (jak to jest w jej zwyczaju) stwierdziła że to bez sensu bo powinienem byłem dodać czekoladę do mieszanki mąki, cukru, proszku i soli. Szczerze? Nie zauważyłem żeby były przez to jakkolwiek gorsze.
    Nie robiłem też kruszonki, ale dałem troszkę cukru i pokruszonej czekolady, dzięki czemu było chrupiąco i bajecznie.
    I urosły na drugie tyle w stosunku do foremki - bajecznie! Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  28. :-)
    No bardzo się cieszę , że przepis przypadł do gustu. A co do tych jagód... Lepiej dodawać je na końcu , z tego względu , żeby były jak najkrócej mieszane , bo mogą się rozpaćkać i ciasto zabarwi się na fioletowo ;-) W przypadku czekolady to nie ma większego znaczenia , w którym momencie zostanie dodana.
    Dzięki za komentarz !

    OdpowiedzUsuń
  29. Tym razem nie posypałem, ale pochwalić się muszę.
    http://tptak.rootnode.net
    Chyba muszę jakiegoś konkurencyjnego bloga założyć :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Smakowite - takie rumiane i dobrze wyrośnięte :-)
    A co do bloga , to zachęcam , bo chociaż tych kulinarnych powstało już sporo , to tylko nieliczne są prowadzone przez osobniki płci męskiej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  31. upieklam !!! pysznosci :] dziekuje za przepis :) nie wiem czemu ale z tej porcji wyszlo mi 9 muffinków:]

    OdpowiedzUsuń
  32. Moich było 12 , ale może ja mam nieco mniejsze foremki.
    Cieszę się , że smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  33. Rewelacja :-) Zawsze piekłam z czekoladą, orzechami - teraz upiekłam te i... są zdecydowanie najlepsze :-) Świetny przepis, dziękuję :-) PS. Ja dałam mniej cukru - 1/3 szklanki - bo nie lubię słodkiego - też są pyszne! Ewka

    OdpowiedzUsuń
  34. bezapelacyjnie najlepszy przepis muffinkowy z jakim miałam do czynienia!
    są id de al ne :))

    OdpowiedzUsuń
  35. kiedy piekłam je pierwszy raz i dodałam jagody stwierdziłam - o nie! będzie zakalec!

    są to najlepsze muffinki jakie kiedykolwiek miałam okazję upiec, a co lepsze robi się je dokładnie tyle, w ile nagrzewa się piekarnik :) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  36. Pyszne muffinki:) z tych proporcji wyszło mi 18, ale w takich mniejszych, serduszkowych formach. Chciałam zrobić powtórkę, ale z braku jagód... no właśnie: co mogę dodać? Czy na przykład borówka amerykańska będzie pasowała, a może coś innego? Dziękuję i pozdrawiam. Ania

    OdpowiedzUsuń
  37. Borówka amerykańska jak najbardziej może być (przyznam , że na moich zdjęciach to właśnie ona ;-) A można wykorzystać też inne owoce - nie widzę przeciwwskazań :-)

    OdpowiedzUsuń
  38. robię je niezmiennie od roku
    tym razem z porzeczkami, więc trochę zwiększyłam ilość cukru, mam nadzieję że wyjdą :)

    OdpowiedzUsuń