środa, 22 października 2008

Puchowa baba drożdżowa



Nazbierało mi się ostatnio sporo żółtek i nie miałam za bardzo pomysłu co z nimi zrobić. Wtedy przypomniałam sobie o pewnym przepisie, który dawno temu wycięłam z jakiejś gazety.
Czym różni się od innych ? - poza tą dużą ilością żółtek, tym, że część mąki zaparza się gorącą śmietanką (dzięki temu ciasto dłużej zachowuje świeżość). W sumie babeczka wychodzi delikatna, lekka i puszysta - bardzo dobra.




Składniki:


- 50 dag mąki

- 1 szkl. śmietanki (połowę zastąpiłam mlekiem)

- 7 dag drożdży (dałam 2½ op. suszonych)

- 2 łyżki mleka

- 15 dag cukru

- 10 żółtek

- 15 dag masła

- 5 dag rodzynków

- cukier waniliowy lub aromat

- szczypta soli


Z letniego mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Śmietankę zagotować i zaparzyć nią 1/3 mąki, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, solą i wanilią. Do przestudzonego ciasta dodać drożdże, a gdy trochę podrośnie, dodać żółtka, resztę mąki i dokładnie wyrobić (dosyć długo). Pod koniec dodać rozpuszczone masło (ostudzone), a potem opłukane i wysuszone rodzynki. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę). Dużą formę (lub dwie mniejsze) wysmarować tłuszczem, nałożyć ciasto (powinno sięgać do połowy formy) i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Piec około 40 minut w temperaturze 180 st.C. Po wystygnięciu babkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.


21 komentarzy:

  1. Powinnaś wpisać "jej puszystość, magnificencja... baba drożdżowa" . Cudowna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Evenko babeczka wygląda bardzo puchowo, lekko i smaczniutko! Zachciało mi się takiej smacznej babeczki :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Do trzech razy sztuka. Coś nie chce mi przyjąc komentarza a mnie tak bardzo podoba się ta babka. Kocham ciasta drożdżowe, ale Twoja babka to aż mi pachnie prosto z monitora.

    OdpowiedzUsuń
  4. rzeczywiscie puchowa;) Pulchna i piekna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję i cieszę się , że Wam się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie złą babę upiekłaś :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię ciasto drożdżowe parzone, jest wyjątkowo delikatne i pyszne...muszę zrobić z Twojego przepisu, nie robiłam nigdy ciasta zaparzanego śmietanka, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Baby , ach , te baby... ;-)

    Kass , zaparzane ciasto drożdżowe lubię przede wszystkim za to , że jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. A ze śmietanką robiłam pierwszy raz ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Baby ,ach te baby .Kupiłam sobie trzy nowe foremki do bab ....
    A twoja jest piękna!

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż trzy ? No teraz zaszalejesz ;-))

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka piękna i rumiana !
    Moje babki drożdżowe wychodzą strasznie blade - to chyba wina foremki , muszę jeszcze sobie dokupić jakąś do kompletu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję :-) U mnie to jest tak , że jak ciasto zbyt długo nie rumieni się , to podwyższam temperaturę bez względu na przepis.
    A foremek nigdy za wiele... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Znam babkę podobną tylko zaparzaną mlekiem,ale ta pewnie jest jeszcze lepsza.Oczywiście dobra babka-tak ja ta-nie powinna zawierać białek,bo robi się twarda.I musi mieć dużo żółtek-nie wierzę w tanie przepisy na 2 jajkach.
    Inasek1

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy rozczyn robi się z tych dwóch łyżek mleka, które są w przepisie? I czy śmietanka ma być zwykła np.18% czy lepsza jest UHT? Nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego i nie mam o nim zielonego pojęcia, a mam zamiar je popełnić. Nie bardzo też rozumiem o co chodzi z mąką. 1/3 ilość mąki zaparzam wrzącą śmietaną, a co zresztą mąki (2/3)? Anna

    OdpowiedzUsuń
  15. Tak , rozczyn robi się z tych dwóch łyżek mleka.
    Śmietanka ma być słodka (część można zastąpić zwykłym mlekiem , tak jak ja to zrobiłam).
    Dla ciasta nie ma znaczenia , czy produkt jest UHT , ale dla zdrowia ma , więc nie polecam ;-)
    A co do mąki , to zaraz dopiszę (w oryginalnym przepisie też zapomnieli o tym napisać). Dziękuję za zwrócenie uwagi :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję za odpowiedź. Dopytam jeszcze: słodka śmietanka to np.30%? Anna
    Ps. nie zwracałam uwagi(nie śmiałabym), po prostu nie mogłam zrozumieć. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam jeszcze pytanie czy jest jakaś różnica między babą drożdżową a ciastem drożdżowym? Czy to tylko kwestia wyboru formy do pieczenia, czy jest w tym coś więcej? Anna

    OdpowiedzUsuń
  18. Śmietanka może być każda (jeśli "śmietanka" to na pewno słodka , a "śmietana" może być albo słodka albo kwaśna , zależnie od producenta), o dowolnej zawartości tłuszczu (30% lub mniej).
    Każdą babę drożdżową można nazwać ciastem drożdżowym (choć dosyć wykwintnym), to tylko kwestia użytej formy ;-)
    P.S. Nie jestem nieomylna , można zwracać mi uwagę , a nawet trzeba :-))

    OdpowiedzUsuń
  19. Evenko mam pytanie dotyczace maki.Co z ta 2/3 maki?Baba wyglada pieknie i mam ochote ja upiec na swieta.

    OdpowiedzUsuń
  20. "Do przestudzonego ciasta dodać drożdże , a gdy trochę podrośnie , dodać żółtka , RESZTĘ MĄKI..."

    OdpowiedzUsuń