poniedziałek, 3 listopada 2008

Bran Muffins



Kolejny przepis na muffiny, tym razem w bardzo zdrowej wersji - z mąką razową i otrębami. Osobiście lubię jak są dodane do tego jeszcze rodzynki, ale obawiałam się, że i tak może wyjść za duża porcja (zawsze staram się upchnąć wszystko do 12 foremek), więc tym razem zrezygnowałam z nich.



Składniki na 12 muffinów:

- 2 szkl. otrębów pszennych

- 1 szkl. otrębów owsianych

- 1 szkl. mąki pszennej razowej

- 2 łyżeczki sody

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki soli


- 2 duże jajka

- 2/3 szkl. mleka

- 2/3 szkl. jogurtu

- 1/3 szkl. oleju

- 1/3 szkl. melasy

- 1/3 szkl. miodu

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Wszystko razem połączyć i krótko wymieszać. Napełniać foremki muffinkowe (do pełna, a nawet z lekkim czubkiem). Piec w temperaturze 200 st.C. przez 20 - 25 minut.

Uwagi:
Zamiast melasy można dodać tylko miód lub odwrotnie - zamiast miodu melasę.


17 komentarzy:

  1. Bardzo podobaja mi się te muffinki, myslę że będa dobre na dietę...mam w domu osobe która nie może drozdży ani pszennej maki, więc zastapie zytnia razowa i zobacze co wyjdzie...Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. wśród przepisów osoby która ukradła z mojego bloga zdjęcie i przepis znalazłam Twój przepis z podpisanym przez Ciebie zdjęciem:
    http://kuchnia.wp.pl/index.php/book/prop/id/3488

    Napisałam już do wp, ale zero reakcji, więc chyba tam zadzwonię i załatwię tą sprawę...

    OdpowiedzUsuń
  3. Kass , spróbuj , sama jestem ciekawa :-)

    Edysiu , no przecież to ręce opadają... Mam nadzieję , że uda Ci się to załatwić (przynajmniej jest jakiś kontakt). Później przejrzę resztę przepisów i też do nich napiszę.
    Dziękuję za wiadomość.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczne muffiny:) Uwielbiam te małe wypieki. Muszę w koncu zrobić kolejne, bo juz za nimi tęsknie ;)

    Czy dobrze rozumiem,ze znowu ktos kradnie zdjęcia z naszych blogów ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Sliczne jak zwykle i w dodatku zdrowe! :) Mam tylko pytanko, bo juz widzialam we wczesniejszych tez przepisach : gdzie kupic melase, bo jeszcze nie mialam z nia stycznosci? :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję Wam :-)

    Majanko , niestety tak. Trzeba naprawdę mieć tupet , żeby przywłaszczyć sobie podpisane zdjęcie...

    Notme , w USA melasa jest w każdym większym sklepie spożywczym , w dziale z syropem klonowym , kukurydzianym , miodem itp. Jeśli nie znajdziesz w spożywczym , to udaj się do sklepu ze zdrową żywnością. Albo , czytałam w internecie , że w sklepach wędkarskich mają melasę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekne i zdrowe! Wyszły Ci rewelacyjne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Że się wtrącę - kass, ostrożnie z żytnią razową, bo w dużej ilości smakuje jak błoto!

    Arabesko - piękniaste muffinki! Prawie zgodne z Montignaciem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Atinko , dzięki :-)

    Malto , mam nadzieję , że Kass zdąży to przeczytać ;-)
    Dziękuję !

    OdpowiedzUsuń
  10. Evenko, jak myślisz te otręby owsiane można by zastępić pszennymi? Nie za bardzo chce mi się się wychodzić specjalnie po otręby:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Myślę , że można. Na jakość muffinów nie powinno to w ogóle wpłynąć , a smak też nie powinien znacznie się zmienić , bo i tak otręby pszenne przeważają ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. super przepis! zastapilam make pszenna, maka orkiszowa pelnoziarnista, a zamiast melasy dodalam slodzika, wgniotlam jednego banana i dodalam rodzynek i wyszly naprawde dobre!

    OdpowiedzUsuń
  13. Upiekłam je dzisiaj w formie serduszek ;) pyszne są :)

    http://breakfast.blox.pl/2012/09/Bran-muffins-i-wyniki-konkursu-urodzinowego.html

    OdpowiedzUsuń
  14. apeluję, że w wersji + banan i mały serek waniliowy są również pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  15. ja jem z serkiem waniliowym i borówkami :D pyyycha

    OdpowiedzUsuń