poniedziałek, 29 grudnia 2008

Tortille pszenne



Co prawda tortille najczęściej robi się z mąki kukurydzianej, jednak tym razem proponuję przepis w wersji pszennej. Można je podawać z nadzieniem mięsnym, warzywnym, do sałatek lub jako samodzielną przekąskę (np. maczane w gęstym sosie). Ja swoje celowo dłużej podpiekłam, żeby bardziej przypominały chipsy i można je było pochrupać :-) Przepis pochodzi z mojej niezawodnej książki "chlebowej".


Składniki na 12 sztuk:

- 225 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka soli (jak dla mnie to za dużo)

- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 40 g smalcu lub tłuszczu roślinnego

- 150 ml ciepłej wody


Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, rozetrzeć z tłuszczem, dodać wodę i lekko zagnieść miękkie ciasto. Przykryć folią i zostawić na 15 minut. Ciasto podzielić na 12 równych części i uformować z nich kulki. Każdą z nich rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na 15-18 cm placki. Ponownie przykryć, żeby nie wysychały. Rozgrzać patelnię z grubym dnem, kłaść po jednej tortilli i smażyć 1 i 1/2 - 2 minut, w międzyczasie przewracając na drugą stronę jak tylko na powierzchni pojawią się bąbelki. Tortille powinny pozostać elastyczne. Zdejmować z patelni i zawijać w kuchenną ściereczkę, żeby pozostały ciepłe zanim wszystkie się upieką.

18 komentarzy:

  1. mmmmm... wyglądają przeapetycznie :) czy Twoja niezawodna książka zawiera przepis na tortillę kukurydzane? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, z pewnością go wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Stesknilam sie za Toba:) Dawno Cie tu nie bylo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, już dawno szukałam przepisu na tortille, bo to moje ulubione pieczywo latem :))) Zapisuję przepis i na pewno wykorzystam jak się będzie coraz cieplej robić :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis :) zrobie pewnie dzieciom do pochrupania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Evenko jak cudownie, że wreszcie mam przepis na tortille:) Powiedz mi tylko, czy one się bardzo łamią przy zwijaniu?

    OdpowiedzUsuń
  7. Agatko , TA książka niestety nie podaje innego przepisu , ale za to widziałam go w innej , więc może kiedyś także go podam ;-)

    Iwonko , jak miło :-) Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko , że moja nieobecność to nie zwykłe lenistwo i mam nadzieję , że już niedługo wszystko wróci do normy ;-)

    Atinko , szczerze mówiąc to nawet nie próbowałam ich zwijać , bo jak pisałam , celowo chciałam zrobić je na chrupiąco , ale myślę , że jeśli nie przesuszych ich zbyt mocno na patelni , a potem od razu zawiniesz w ściereczkę , to będzie dobrze :-)

    Dziękuję Wam wszystkim za komentarze i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie czekałam na taki przepis! Zrobię niedługo! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne te tortille ! :)) Evenko, nareszcie jesteś! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasiu , jak już je zrobisz , to daj znać , czy o TO właśnie chodziło ;-)

    Majanko , na razie tylko jedną nogą , że tak powiem (mam kilka zaległych przepisów) ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witaj z powrotem, cos zniklas na dosc dlugo. ;)

    Pieknie i chrupiaco wygladaja Twoje tortlle. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję Notme :-)
    Rzeczywiście "trochę" mnie nie było , choć wcale nie zamierzałam robić sobie dłuższej przerwy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tortille fajne ,nie powiem
    Ale ja tylko chciałam napisać ,że stęskniłam się za Panią i to bardzo:)
    Dobrze ,że już jesteś ......

    OdpowiedzUsuń
  14. Margot :-) Aż nie wiem co napisać... no bardzo mi miło :-)

    Przy okazji dziękuję Wam wszystkim za to , że mnie tu odwiedzacie , wspieracie i zachęcacie do dalszego działania :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Szczęśliwego Nowego Roku 2009, szampańskiej zabawy w dobrym towarzystwie. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Notme , dziękuję i Tobie również życzę wspaniałej zabawy sylwestrowej oraz pomyślnego 2009 roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak to dobrze że już wróciłaś!

    Przepis super, chętnie zrobię takie tortille, bo dziewczyny kiedyś szalały z przepisami na tortille z różnymi ciekawymi farszami ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Edysiu , w takim razie czekam na Twoje tortille i może podpatrzę u Ciebie jakiś dobry farsz do nich ;-)

    OdpowiedzUsuń