piątek, 29 maja 2009

Kremówka kokosowa



To było do przewidzenia, że długo nie wytrzymam bez jakiegoś kokosowego wypieku ;-) Najpierw miały to być ciasteczka, ale akurat wpadł mi w ręce przepis (włożony pomiędzy kartki mojego notatnika) na tę właśnie kremówkę. Ciasto w sumie jest proste w wykonaniu, niezbyt pracochłonne, a jakie smaczne. Półkruchy spód, w środku dużo budyniu śmietankowego, przykrytego z wierzchu przyrumienioną masą kokosową. Pycha !


Ciasto:

- 125 g margaryny

- 1/2 szkl. cukru

- 2 szkl. mąki

- 2 jajka

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli


Jajka wymieszać z cukrem i solą, margarynę posiekać i wszystko razem zagnieść. Ciasto rozłożyć na blaszkę (u mnie 20 x 30 cm).


Masa budyniowa:

- 1 l mleka

- 3 budynie śmietankowe z cukrem (jeśli są bez cukru - posłodzić ok. 6 łyżek)


Ugotować budyń i przestudzić, od czasu do czasu mieszając.


Masa kokosowa:

- 2 jajka

- 1/2 szkl. cukru

- 200 g wiórków kokosowych

- 125 g margaryny (lub masła)


Białka ubić, dodać cukier, żółtka, a po chwili rozpuszczoną, ostudzoną margarynę. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.

Ciepłą masę budyniową wyłożyć na ciasto, na niej rozsmarować masę kokosową. Piec około 45 minut w temp. 180-200 st.C. (jeśli w połowie pieczenia wierzch zbyt szybko się zrumienić, obniżyć nieco temperaturę).

31 komentarzy:

  1. Cudeńko chętnie bym zjadła kawałeczek tej kremówki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piekne ciasteczko :-) Mniam. Moge sie poczestowac? :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mhm, na pewno pyszna ta kremówka, właśnie szukałam takiego przepisu by wykorzystać mleko, miała być napoleonka, ale.. ta kremówka wygląda, i na pewno smakuje 100 razy lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  4. ile Ty ostatnio pieczesz...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze piekę , ale to już nie potrwa długo ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. a czemuż to długo nie potrwa? takie pysznosci, ze az ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudo Ci wyszło ;) uwielbiam kokosy, uwielbiam kremówki :) cud :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś piekłam takie ciasto i było pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne ciasto i cudowne zdjęcia!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję Wam :-)

    Aga , jak to się mówi "coś za coś" ;-) Czeka mnie dłuższa przerwa w pieczeniu , a co za tym idzie , i w blogowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wygląda i tak bardzo apetycznie...mniam:))

    OdpowiedzUsuń
  12. O nie,nie daruję !
    Muszę w końcu upiec ciasto:)
    A ten przpepis wydrukuję:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudnie wygląda! Też ja piekłam, jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  14. byłam pewna, że już pisałam komentarz do tych cudnych kremówek ,ale jednak nie :) a już zapisałam je do zrobienie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Evenko, ja wiedziałam, że długo nie wytrzymasz bez kokosu!:)) Piękne ciacho! Musi smakować bosko, lubię kremówkę:) Robiłam kiedyś taką na kruchym cieście.
    Pozdrówki!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja wiem, a ja wiem, a ja wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję za wszystkie komentarze i cieszę się , że przepis Wam się podoba :-)

    Majanko , ja też wiem ;-))

    OdpowiedzUsuń
  18. fantastyczna ci wyszla!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj kusisz i to bardzo:)....sam tytuł przyprawił mnie o szybsze bicie serca o zdjeciach juz nie wspomnę ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. zrobiłam wczoraj, wyszło pyszne!, dzięki za przepis ;-))

    OdpowiedzUsuń
  21. mam pytanie: na jaka blaszke jest to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  22. Podałam w przepisie - 20 x 30 cm.

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam ,witam!
    Ciasto wlasnie mam w piekarniku :)ale... mam pytanie , a mianowicie: czy te ciasto na Kremówke Kokosowá to ma byc takie "paprate" bo zrobilam zgodnie z proporcjami ale wyszla papra niemilosierna!
    Tak ma byc???
    Odruchowo dosypalam máki i mam nadziejé ze nic nie zepsulam ;)
    Pozdrawiam i idé dogládnác mojego ciacha :). Nane

    OdpowiedzUsuń
  24. Aj... Bardzo dobrze , że dosypałaś mąki , bo w przepisie zakradł się błąd (mają być 2 szklanki zamiast 1 - już poprawiam).
    Dziękuję , że zwróciłaś mi na to uwagę :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Zrobiłam dzisaj to ciacho, ściśle wg przepisu... i...

    jest Pyszne, szczególnie dla wielbiciela budyniu i kokosu :) niedługo wstawię przepis na mój blog

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. Po wstępie spodziewałam się , że coś wyszło nie tak ;-) Cieszę się , że smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Pychaśne! Następnym razem zrobię na cieńszym spodzie zeby cieszyć podniebienie duuuużą ilością budyniu i kokosa :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wyrąbiste ciasto :)
    Zawsze twierdziłam, że co proste to najlepsze :)
    Dziękuję za ten przepis.
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  29. Wlasnie jestem po pierwszym kawalku :) Ciasto rewelacja!!! Dziekuje za wspanialy przepis!

    OdpowiedzUsuń
  30. zrobiłam sobie jak prezent urodzinowy :D cudne ciasto - polecam wszystkim!!!

    OdpowiedzUsuń
  31. Ciasto za każym razem wychodzi....Dzieciaki go uwielbiają ............ :-) PYCHA :-)

    OdpowiedzUsuń