niedziela, 24 maja 2009

Kruche ciasto z dżemem i pianką



To ciasto powstało pod wpływem chwili, bez konkretnego przepisu. Mój m-żonek uwielbia ciasta z dżemem, marmoladą i innymi smarowidłami, więc zrobiłam je specjalnie z myślą o nim, tym bardziej, że już dawno takiego placka nie piekłam. Najpierw miał być tylko z dżemem, ale przypomniałam sobie, że mam w zapasie 2 białka, więc dorzuciłam jeszcze 2 (te z przepisu) i ubiłam pianę. Po środku dałam warstwę startego ciasta (nie za grubą, żeby się przepiekła pomiędzy pianą i dżemem), a wierzch posypałam kruszonką.
Ciasto kruche (a właściwie półkruche) z tego przepisu można także wykorzystać do zrobienia szarlotki.



Składniki:

- 3 szkl. mąki

- 3/4 szkl. cukru pudru

- 2 żółtka + 1 całe jajko

- 20 dag margaryny lub masła

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1-2 łyżki śmietany

- aromat waniliowy

- szczypta soli


- dżem


Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Posiekać z zimnym tłuszczem. Dodać żółtka, jajko, aromat i tyle śmietany, żeby ciasto dało się dobrze zagnieść i było w miarę elastyczne. Około 3/4 ciasta wyłożyć do blaszki (u mnie 20 x 30 cm), a resztę włożyć do zamrażalnika na kilka minut. W tym czasie ubić pianę i przygotować kruszonkę.


Piana:

- 4 białka

- 1/2 szkl. cukru

- 1 łyżeczka soku z cytryny


Białka ubić na sztywno, dodać cukier, sok i ubijać, aż cukier się rozpuści.


Kruszonka:

- 15 dag mąki

- 7 dag masła

- 5 dag cukru pudru


Masło pokroić na małe kawałki, rozetrzeć z mąką i cukrem pudrem.


Placek wyłożony do blaszki posmarować dżemem, na to zetrzeć na tarce resztę ciasta, przykryć pianą i posypać kruszonką. Piec 50-60 minut w temp. 200 st.C.

Uwagi:
Z wykorzystaniem tego samego ciasta można zrobić szarlotkę - pominąć pianę i ew. kruszonkę, a zamiast dżemu dać jabłka.


20 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda :). W sumie pleśniak! Bo ja też dziś go robiłam - z rabarbarem. Mniam ;)...

    OdpowiedzUsuń
  2. jak widze ciasto z dzemem, piana z bialek i kruszonka to zawsze przypomnina mi sie ciasto plesniak:)

    OdpowiedzUsuń
  3. alez apetyczne Evenko!!!!! :)a mozna rabarbar tez dac do tego ciasta???

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pyszne jest...tego jestem pewna, ja za kruchymi plackami przepadam wrecz.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pleśniak to takie typowo kruche ciasto bez białek i śmietany w cieście , i bez kruszonki , ale rzeczywiście podobne ;-)

    Gosiu , Olalala pisze , że upiekła pleśniaka właśnie z rabarbarem , więc można :-)

    Kass , to podobnie jak mój m-żonek (choć ja też bardzo lubię) :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciasta a'la pleśniak bardzo lubię !
    Smakowicie się prezentuje - chętnie bym zjadła takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Abbra , dziękuję :-)
    Tak właściwie , to po tym cieście już nie ma nawet śladu - jestem do tyłu z wstawianiem przepisów ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale wspaniała kruszonka! Uwielbiam taką na ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję Casiu :-) Kiedyś jako dziecko wyjadałam mamie kruszonkę z miski nawet surową , tak mi smakowała ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Evenko kochana,jak ja mogę napisać,ze Twoje wypieki są "takie sobie"? ;) No, nie mogę!
    Bo są cudne! To ciacho jest bombowe! Wygląda tak pysznie, mniam! Uwielbiam takie ciasta, przekładane dżemem i taki kruchutkie:) Piękne:)
    Pozdrawiam ciepło!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Majanko , no skoro tak uważasz , to dziękuję Ci bardzo :-))

    OdpowiedzUsuń
  12. No właśnie, myślałam, ze to Pleśniak.

    Jaka by nie była jego nazwa, ciasto z dżemem, kruszoną i bezą zawsze bedzie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Upiekłam! Zamiast dżemu dodałam truskawek :) Niebo w gębie ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Gosiu , cieszę się , że skorzystałaś z mojego przepisu. Z truskawkami ciasto na pewno smakowało jeszcze lepiej niż z dżemem :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. MIałam ochotę dodać dżem także,ale niestety mam tylko powidło śliwkowe ;) Ale ciasto pyszne, jeszcze został nam kawałeczek na jutro do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto przepyszne !. Nie da się go zepsuć ..Robiłam je wczoraj ;) W związku z tym iż nie mam zbyt wielkich zdolności kulinarnych ciasto bardzo proste , efektowne . Pozdrawiam i dziękuje za przepis.:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy warstwa środkowa ciasta się upiecze? nie będzie zakalca?

    OdpowiedzUsuń
  18. Tego zagwarantować nie mogę ;-) Dla pewności polecam użyć blaszki nie mniejszej niż moja , czyli 20 x 30 cm (a jeszcze lepiej nieco większej) i piec pełne 60 minut. No , chyba , że zaczęłoby się przypalać.
    I jeszcze jedno: dżem nie może być zimny , tylko ogrzany do temp. pokojowej.

    OdpowiedzUsuń