piątek, 14 sierpnia 2009

Chleb polski



Kolejny smaczny chlebek, tym razem z Piekarni Tatter. Ostatnio piekła go też Beata z bloga "Lubię gotować" i to właściwie dzięki niej zwróciłam uwagę na ten przepis. Chlebek robi się w miarę szybko, bo potrzeba na to tylko kilku godzin (zwykle zakwasowce wymagają dwóch dni). Ma chrupiącą skórkę, wilgotne wnętrze i dosyć długo zachowuje świeżość.




Składniki:


- 200 g zakwasu żytniego

- 550 g mąki białej pszennej chlebowej

- 50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych

- 1 łyżeczka słodu (dałam miód)

- 1 płaska łyżka soli

- 300 g letniej wody

- opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży

- opcjonalnie: 2 łyżki kminku


Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 - 2 i 1/2 godziny, złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.

Następnie ukształtować owalny bochenek (u mnie okrągły). Umieścić go w koszu i zostawić do wyrośnięcia na 1 - 1 i 1/2 godziny. Szybko naciąć. Piec z parą w piecu nagrzanym do 250ºC przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły.


14 komentarzy:

  1. I pamiętam jak mi się ten chleb nie udał,cóż.. początki bywają kiepskie:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! to i ja o nim pomysle:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, kolejny chleb na liście do upieczenia :) Piękny bochenek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie i ma śliczny kształt!:)))
    Sciskam:**

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję Wam :-)
    Chlebek jest naprawdę smaczny , polecam wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak jest bardzo smaczny, tez pieklam. A Twój wyglada baaaardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Polski znaczy najlepszy :)))) Sliczny bochen.
    Sciskam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Evenko, cieszę się, że upiekłaś ten chleb.
    Ostatnio kilka razy piekłam chleb na miodzie, który bardzo smakuje moim dzieciom, nam zresztą też Zupełnie bezproblemowy, a naprawdę pyszny Przepis wyślę Ci mailem, bo nie wiem kiedy wstawię go na bloga. Mam takie zalegości we wstawianiu postów, że aż mi wstyd Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Kass , Polko , dziękuję :-)

    Beatko , w naszej sytuacji to normalne , ja mam zaległości nie tylko we wstawianiu nowych notek ;-)
    Z góry dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny chlebek !
    Kurczę , jakoś nie mogę się zabrać za nastawienie zakwasu - normalnie jak sójka za może się do tego zabieram ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Abbro , dziękuję :-)
    A z tym zakwasem to trzeba w końcu się przełamać , bo pracy przy nim żadnej , tylko trzeba mu stworzyć odpowiednie warunki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wreszcie poszukiwania chleba idealnego zakończone :) Chlebek jest identyczny, jak z mojej ulubionej piekarni, czyli taki, jaki moja rodzinka uwielbia :) Naprawdę bardzo dobry, dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapomniałam dodać, że zamiast mąki razowej dałam żytnią, tak ok. 70g i o 20g mniej mąki pszennej.

    OdpowiedzUsuń