środa, 5 maja 2010

Pluszki - rosyjskie bułeczki



Te finezyjne bułeczki kusiły mnie już od bardzo dawna. Ciągle jednak odkładałam ich zrobienie na później, aż w końcu o nich zapomniałam. Swego czasu pojawiły się na wielu blogach, więc prawdopodobnie większość z Was już je zna i docenia. Ja natomiast dopiero teraz mogę tak naprawdę dołączyć do grona wielbicieli - wcześniej podobały mi się ich kształty, a teraz poznałam też i wspaniały smak. Tyle tylko, że zamiast maku do środka dałam masę serową, bo to moja ulubiona, ale oczywiście można wybrać co się chce - orzechy, cynamon, dżem...

Przepis zaczerpnęłam od Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem, a oryginał pochodzi z rosyjskiego forum.




Ciasto:

- 325 ml letniego mleka

- 50 g roztopionego masła

- 1 i 1/2 łyżeczki majonezu

- 500g mąki pszennej

- 50g cukru

- 1/2 łyżeczki soli

- 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży


Nadzienie:


- roztopione masło, cukier i mak

albo:

- masa serowa (ok. 250 g zmielonego sera białego, 1 żółtko, cukier do smaku, ekstrakt waniliowy - wymieszać razem)


Drożdże rozpuścić w mleku, wlać do mąki, dodać resztę składników i dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko posypany mąką blat, podzielić na 16 równych części, z każdej uformować kulkę i zostawić przykryte wilgotną ściereczką na 5-10 minut.

Każdą kulkę spłaszczyć i rozwałkować. Posmarować rozpuszczonym masłem (lub masą serową), posypać cukrem i makiem, a następnie zwinąć w rulonik.


Każdy rulonik naciąć po środku wzdłuż, zostawiając nie przecięte ok. 1/4 długości z każdego końca.


Końce przepleść od dołu do środka.



Zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Przed wstawieniem do piekarnika spryskać wodą. Piec w temp. 190 st.C przez 20-25 minut, na rumiano.


25 komentarzy:

  1. Ślicznie Ci wyszły Evenko!:) Robiłam je, pamiętam, ze baaaardzo nam smakowały:))

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym się pisała na wersję z masą serową :) Pięknie się prezentują :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne, okropnie kusisz i to tak z samego rana :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajnie wyglądają te bułeczki.... i z serem ojj to muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo podoba mi się ten ich kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przesliczne buleczki. Ja tez sie do nich przymierzam :) I podejrzewam, ze u mnie tez bedzie wersja z serem bo takie lubie najbardziej :))

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. ...a ja ich nie znam Arabesko i swoim wpisem bardzo mnie zachęciłaś do ich zrobienia:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Sliczne. Nadzienie jak na drozdzowki z serem! :)
    Nie wszyscy je piei hihi ja jak zwykle jestem w tyle :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne są, piekłam je swego czasu wiele razy...właśnie mi o nich przypomniałaś, dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja ich nie znam, czy może nie znałam :) bo teraz patrzę, czytam i już wiem, co to pluszki! zabawna nazwa!

    Wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  11. fajna propozycja...

    dzięki zdjęciom krok po kroku, uzyskanie takiego kształtu nie wydaje się już być takie trudne

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie piękne Ci wyszły Evenko... I jak ładnie sfotografowane :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo Wam dziękuję :-)
    Widzę , że ci , którzy już ich próbowali zgadzają się ze mną. Tym z kolei , którzy ich nie znają , gorąco polecam.
    Polko , a już myślałam , że to ja jestem ostatnia ;-))

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne te pluszki!
    Musze w końcu je upiec...

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowne są ;) widziałam je raz chyba u Doroty, a teraz ty kusisz ;) Zostawie sobię przepis na jesień..bo mam zamiar zrobić z makiem :)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Oo ;) Ja się z nimi spotykam po raz pierwszy. Wyglądają świetnie :) Jak takie różyczki.
    I dla mnie wersja z serem dużo bardziej pasuje! Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  17. mniam wygladaja oblednie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Arabesko, chciałabym zaprosić Ciebie i wszystkich, którzy mieliby na to ochotę do odwiedzenia mojego niedawno otwartego bloga kulinarnego. Od dawna czytuję Twoją stronę i korzystam z zamieszczanych na niej przepisów, a ostatnio i ja postanowiłam dzielić się z innymi fajnymi pomysłami. Chciałabym poświęcić swój blog Smacznie, Zdrowo, Kolorowo (http://osa-smacznieizdrowo.blogspot.com/) kuchni która jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Zdaję sobie sprawę, że strona graficzna bloga jest jeszcze w powijakach, ale będę nad tym pracować. Na pewno znajdziesz u mnie i swoje przepisy, bo często z nich korzystam. Za wszystkie bardzo dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  19. świetna instrukcja montażu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam,nie mam drożdży suszonych tylko zwykle ile dodać?

    OdpowiedzUsuń
  21. Zapomniałam ,ze jestem na przepisach Arabeski ,a tu na wszystko jest odpowiedz. Nawet przelicznik drożdży. Znalazłam już wcześniej w zakładce ale i tak bardzo dziekuje za odpowiedz. Właśnie upieklam te cudeńka i sa przepyszne. Wersja z serem oczywiście. Dziekuje,uwielbiam Twoje przepisy,korzystam z nich bardzo często. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo mi miło :-)
    Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków.

    OdpowiedzUsuń