niedziela, 27 czerwca 2010

Podwójnie czekoladowe ciasteczka owsiane



Chciałam upiec coś szybkiego, prostego i zarazem smacznego, ale tym razem nie muffiny (choć tak było by najłatwiej). Nie miałam ani pomysłu, ani czasu, żeby szukać czegoś na necie lub wertować książki. A rozwiązanie samo do mnie przyszło - znalazłam je w skrzynce na listy :-) Pośród reklam, gazetek sklepowych i rachunków wygrzebałam mini-książeczkę z kilkunastoma przepisami, m.in. także z tym. Bez chwili namysłu wzięłam się do roboty i już po niedługim czasie zajadaliśmy się pysznymi ciasteczkami bardzo czekoladowymi (ze zdrowym akcentem w postaci płatków owsianych :-)

 




Składniki na ok. 36 ciastek:


- 2 szkl. półsłodkich groszków czekoladowych

- 1/2 kostki masła

- 1/2 szkl. cukru

- 1 jajko

- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

- 3/4 szkl. mąki

- 3/4 szkl. płatków owsianych

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/4 łyżeczki sody

- szczypta soli


Jedną szklankę groszków czekoladowych rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić na bok.

Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę, jajko i wanilię. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i płatkami owsianymi, dodać do masy i dobrze wymieszać. Na koniec wsypać pozostałe groszki czekoladowe (1 szkl.).

Ciasto nakładać łyżką, w dość dużych odstępach, na nie natłuszczoną blachę i piec w temp. 200 st.C przez 8-10 minut (należy uważać, żeby nie przypiec za bardzo - środek ciastek powinien wyglądać na miękki). Po wyjęciu z piekarnika studzić przez 1 minutę na blasze, a następnie przenieść na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia. Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.


16 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają:) takie czekoladowe ciasteczka i szklanka mleka- pyszne śniadanko lub kolacyjka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To zdecydowanie ciastka dla mnie - płatki owsiane i czekolada. Przepiękne.

    OdpowiedzUsuń
  3. "A rozwiązanie samo do mnie przyszło - znalazłam je w skrzynce na listy". Niesamowite, ja nigdy nie znalazłam przepisów w skrzynce na listy. Czyli nigdy nic nie jest oczywiste. Fajne i smakowite znalezisko, ale najważniejsze jest wykonanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne ciasteczka Evenko! Podwójnie czekoladowe i owsiane to bardzo zdrowe ciacha :) Nie tylko dla małych łasuchów, no nie?;)

    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. prawdziwa ciasteczkowa uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na drugim zdjęciu tak cudownie widac roztopioną czekoladę!:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ostatnie zdjęcie z tym rozpuszczonym kawałkiem czekolady mówi samo za siebie. :]

    OdpowiedzUsuń
  8. wszystkim ciasteczkom owsianym mówię "tak", a takim z dodatkiem czekolady tym bardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za komentarze i pozdrawiam wszystkie "ciasteczkowe potwory" :-)

    P.S. Lo , tylko nie myśl , że ja mam tak dobrze i co raz ze skrzynki wyjmuję nową porcję przepisów - zdarzyło mi się to dopiero drugi raz w życiu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudownie energetyczne ciasteczka. Idealny kopniak witalności na wakacyjny wypad.Śliczne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  11. przy ciastkach owsianych to ja zamieniam się w mega ciasteczkowego potwora :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie upiekłam te ciasteczka i rzeczywiście są przepyszne! I bardzo bardzo bardzo czekoladowe :) Chętnie podpowiem listonoszowi, żeby podrzucił od czasu do czasu jakiś przepis do mojej skrzynki - może będzie równie udany? ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak się cudnie roztapia czekolada w środku ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam. Czy te ciastka są bardziej miękkie czy chrupiące?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  15. Z tego co pamiętam (a minęły już 2 lata , jak je piekłam), to z wierzchu były chrupiące (przynajmniej zaraz po upieczeniu) , a w środku miękkie.

    OdpowiedzUsuń