wtorek, 6 lipca 2010

Muffiny z owocami jagodowymi na maślance



Dzisiaj będzie bez wstępu. Ręce mi opadły i nie mam siły ich podnieść ;-)




Składniki na 12 sztuk:

- 1 szkl. świeżych lub mrożonych owoców jagodowych (jagody, maliny, jeżyny, truskawki) - użyłam świeżych

- 2 szkl. mąki (bardziej niepełne niż ubite)

- 1 łyżka proszku do pieczenia

- 1/8 łyżeczki soli

- 3/4 szkl. drobnego cukru

- 2 duże jajka

- 1 szkl. maślanki

- 6 łyżek oleju lub roztopionego masła

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać z cukrem.

W drugiej misce lekko ubić jajka, dodać maślankę, olej i wanilię. Wlać to do miski z suchymi składnikami, wsypać owoce (te większe poprzekrajać) i delikatnie, niezbyt dokładnie wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek muffinkowych (wysmarowanych tłuszczem lub wyścielonych papilotkami), wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st.C i piec ok. 20 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




25 komentarzy:

  1. muffinki jak zawsze piekne i pyszne :) bardzo je lubie!

    OdpowiedzUsuń
  2. z mieszanką owoców nie robiłam, a na maślance wyglądają niesamowicie puszyście!

    OdpowiedzUsuń
  3. Może i rączki opadły, ale za to muffinki pierwsza klasa. Niech no tylko dorwę jagody.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne te muffiny! Na maślance i z owocami, cóż może być pyszniejszego:-)

    Evenko, a czemu rączki opadły?

    Ściskam:*

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne!
    Takie jaśniutkie z ciemnymi piegami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję Wam :-)

    Coś dziwnego się dzieje z tymi komentarzami , przez chwilę myślałam , że wszystkie przepadły , ale jednak je odnalazłam. Nie wiem jak będzie dalej.

    P.S. Majanko , obiecałam sobie , że na tym blogu nigdy nie poruszę tematów politycznych. Nie dlatego , że mnie to nie interesuje , ale dlatego , że jest to blog kulinarny. Dlatego też nie rozwinę tematu i nie odpowiem Ci wprost , żeby nie złamać tej zasady , ale chyba i tak domyślasz się o co chodzi ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też już robiłam muffinki z jagodami, ale rozeszły się tak szybko, że nawet nie zdążyłam zrobic im zdjęc :) Uwielbiam owocowe muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak zawsze pięknie wyglądają :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. piękne zdjęcia i słodkie babeczki wystarczą :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. trzeba wiec kupic Jagody i szybko zrobic te apetyczne muffinki. Mam pytanie gdzie kupujesz papilotki bo ja nie umiem dostac :/

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie kupuję , używam silikonowych ;-)
    Poza tym nie mieszkam w Polsce , więc Ci nie doradzę , ale może ktoś inny podpowie...?

    OdpowiedzUsuń
  12. Muffinki wyglądają pysznie !
    Maślanka w cieście to jest to :)

    A'propos pytania Solniczki : papilotki najłatwiej kupić na allegro albo w sklepach internetowych np. na tortowni. Czasem widuję je też w supermarkecie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo owocowe. Ja z reguły dodaję tylko jeden rodzaj owoców, a czemu by nie zaszaleć i takiego miksu smakowego nie zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  14. a propos pytania o papilotki to ja kupuję w marketach np. real lub tesco. A jeśli potrzebuję wyjątkowych wzorów to sklepy internetowe;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ojć.. no to rozumiem...
    Jeśli Tobie opadły, a moje uniosły to chyba mamy odmienne poglądy w tej sprawie? ;)))
    Dobrze, ze kulinarnie się zgadzamy, bo mnie muffinki też smakują!:)))
    Uściski serdeczne :**

    OdpowiedzUsuń
  16. Majanko , na to wygląda , ale i tak Cię lubię :-))

    OdpowiedzUsuń
  17. Evenko i ja Cię lubię kochana, bardzo :**

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie miałam maślanki, ale zrobiłam z mlekiem. Są wyśmienite! A właściwie były.. bo zniknęły w oka mgnieniu! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Mufinki przepyszne - delikatne i mięciutkie. Zrobiłam z jagodami i wyszły ślicznie.

    OdpowiedzUsuń
  20. http://wiara-macierzynstwo-my.blog.onet.pl29 sierpnia 2011 21:06

    muszę wykorzystać ten przepis,muffiny wyglądają kusząco
    http://wiara-macierzynstwo-my.blog.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Jesli chcialabym uzyc mrozonych owocow to czy powinnam je najpierw rozmrozic czy moge "sypac prosto z worka"?

    OdpowiedzUsuń
  22. Szczerze mówiąc nigdy nie piekłam muffinów z mrożonymi owocami , ale jeżeli już miałabym takich użyć , to dodałabym zamrożone (żeby nie rozpaćkały się podczas mieszania). Podejrzewam , że z mrożonkami czas pieczenia może nieco się wydłużyć.

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyszly pyszne i delikatne w smaku.

    OdpowiedzUsuń