środa, 25 sierpnia 2010

Ciasto jogurtowe z kokosową kruszonką



Tak się składa, że znowu jest akcent kokosowy. Nie, nie mam aż takiej fazy na kokos - przepis jest zaległy ;-)
Ciasta jogurtowe bardzo lubię, o kruszonce już nawet nie wspomnę. W tym przepisie jednak pominęłabym kokos w cieście (wyszło jakby za gęste i zbyt suche) lub dodała trochę mniej mąki. Ogólnie jednak ciasto było smaczne i szybkie do przygotowania. Można do niego wykorzystać różne owoce - u mnie akurat truskawki, ale śliwki (teraz chyba jest na nie sezon) też będą pasowały.



Składniki:

- 4 jaja

- 180 g cukru

- 300 g jogurtu naturalnego

- 400 g mąki

- 50 g wiórków kokosowych (następnym razem pominęłabym je albo zmniejszyłabym trochę ilość mąki))

- 1 mały proszek do pieczenia (ok. 3 łyżeczki)

- odrobina ekstraktu waniliowego (dodałam od siebie)


- 400 g dowolnych owoców (u mnie truskawki)


Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodać jogurt, wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem.


Kokosowa kruszonka:

- 100 g mąki

- 80 g wiórków kokosowych

- 80 g masła

- 50 g cukru pudru


Masło roztopić, dodać resztę składników i zagnieść kruszonkę.

Na ciasto wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec ok. 40 minut w 175 st.C.


Przepis pochodzi z tego bloga.

16 komentarzy:

  1. jest takie puszyste i delikatne! tylko zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jogurtowe z owocami to też moje ulubione! o kokosie nie wspomnę...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam maślankowe i jogurtowe ciasta! :)
    Przepysznie wygląda, a kokosowa kruszonka jak dla mnie - bomba, mniam:)
    Ja mam fazę na kokos ostatnio hihi ;)

    Pozdrówki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. extra ciacho! z owocami... takie lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie ciasta :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie delikatne i do tego z kokosem. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie wygląda to ciasto - tak lekko i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O! z pewnością śliwki by pasowały :)
    tylko faktycznie ja bym zrobiła bez kokosa...

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię te ciasta maślankowe w Twoim wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piekłam to ciasto wczoraj wieczorem i wyszło idealne, owoce jakie dałam to rabarbar:) a i dałam mniej cukru, do ciasta 120 g, a do kruszonki 40 g :) było pyszne :D W ogóle piekłam już kilka przysmaków z tego bloga i musze powiedzieć, że wszystkie wypieki były fenomenalne i smakowały rodzince :)
    Pozdrawiam Justyna

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo się cieszę i również pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na jakiej blaszcze najlepiej piec takie ciacho aby przypadkiem go nie przypalić ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis ponad 10 lat na blogu, a nikt do tej pory nie zwrócił uwagi na to, że brakuje wymiarów blaszki ;-) Podejrzewam, że chodzi o blaszkę 23x33 lub 20x30 cm, bo takich zazwyczaj wtedy używałam.

      Usuń