wtorek, 30 listopada 2010

Ciasto z ananasem (Pineapple Shortcake)


Niezbyt duże , niezbyt grube ciasto i takie dobre , że znika w mgnieniu oka. Sam spód ogólnie mógłby być trochę bardziej wilgotny , ale w połączeniu z grubą warstwą soczystego ananasa , wymieszanego z orzechami , brązowym cukrem i przypieczonego tworzy całkiem zgraną parę ;-)
Przepis znaleziony na
tym blogu.

Ciasto:
- 125 g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/3 szkl. cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli

Miękkie masło utrzeć z cukrem na kremową masę. Wbijać po jednym jajku , za każdym razem dokładnie ubijając masę na wysokich obrotach. Dodać śmietanę i wanilię , wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać do masy , wlać mleko , dokładnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem formy (20 x 20 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec ok. 30 minut , aż ciasto lekko się zarumieni. Studzić przez 15 minut , a w międzyczasie przygotować mieszankę ananasową do obłożenia oraz nagrzać piekarnik do najwyższej temperatury.

Na wierzch:
- 3 łyżki masła
- 1/3 szkl. brązowego cukru
- 1 puszka ananasów , drobno pokrojonych i dokładnie odsączonych
- 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich

Miękkie masło (myślę , że lepiej byłoby je po prostu rozpuścić) utrzeć z cukrem , wymieszać z ananasem i orzechami. Wyłożyć na upieczone ciasto i wstawić ponownie do piekarnika na 5-7 minut lub do momentu , aż wierzch zacznie "bąbelkować" i karmelizować się.

11 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie!:))
    A jak z wierzchu wilgotne i ciut bardziej suchy spód to się chyba świetnie uzupełnia i jest pyszne :))
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znalam jeszcze tak pysznego przepsiu na ciasto z dodatkiem ananasa. Dzieki Tobie juz znam :)) Wyglada oblednie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z ananasem to dopiero musi pysznie smakować, ciasto wydaje się dość wilgotne i prezentuje się bardzo apetycznie ...

    OdpowiedzUsuń
  4. ta pierzynka z ananasa brzmi bardzo ciekawie i wyglada pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna jest ta owocowa warstwa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasta z ananasem.
    Musze koniecznie je wypróbować:)Bardzo apetycznie wygląda:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mi się ten przepis podoba!

    OdpowiedzUsuń
  8. Warstwa nadzienia prezentuje się po prostu obłędnie pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  9. fantastyczny przepis, rzeczywiście chyba najbardziej interesujący jaki znam z dodatkiem ananasa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego ciasta jeszcze nie widziałam - wygląda wspaniale. Tylko wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie zabieram się za pieczenie, bo zapowiada się pysznie. Być może ciasto wyszło Ci dość suche, bo w oryginalnym przepisie są miary amerykańskie: 1 cup mąki to nie jest nasza szklanka :) Trudno jest znaleźć wiarygodne przeliczniki, wg internetowego konwertera 1 cup mąki to jedynie 120 g (ale przy płynach to już 240 ml...)

    http://convert-to.com/293/whole-wheat-flour.html

    OdpowiedzUsuń