wtorek, 30 listopada 2010

Ciasto z ananasem (Pineapple Shortcake)



Niezbyt duże, niezbyt grube ciasto i takie dobre, że znika w mgnieniu oka. Sam spód ogólnie mógłby być trochę bardziej wilgotny, ale w połączeniu z grubą warstwą soczystego ananasa, wymieszanego z orzechami, brązowym cukrem i przypieczonego tworzy całkiem zgraną parę :-)



Ciasto:

- 125 g masła

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

- 1/3 szkl. cukru

- 2 jajka

- 2 łyżki mleka

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1 i 1/2 szkl. mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/4 łyżeczki soli



Miękkie masło utrzeć z cukrem (za pomocą miksera) na kremową masę. Wbijać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ubijając na wysokich obrotach. Dodać śmietanę i wanilię, wymieszać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać do masy, wlać mleko, dokładnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem formy (20 x 20 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec ok. 30 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Studzić przez 15 minut, a w międzyczasie przygotować mieszankę ananasową do obłożenia oraz nagrzać piekarnik do najwyższej temperatury.



Na wierzch:

- 3 łyżki masła

- 1/3 szkl. brązowego cukru

- 1 puszka ananasów , drobno pokrojonych i dokładnie odsączonych

- 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich



Miękkie masło (myślę , że lepiej byłoby je po prostu rozpuścić) utrzeć z cukrem , wymieszać z ananasem i orzechami. Wyłożyć na upieczone ciasto i wstawić ponownie do piekarnika na 5-7 minut lub do momentu , aż wierzch zacznie "bąbelkować" i karmelizować się.



Przepis znaleziony na tym blogu.

11 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie!:))
    A jak z wierzchu wilgotne i ciut bardziej suchy spód to się chyba świetnie uzupełnia i jest pyszne :))
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znalam jeszcze tak pysznego przepsiu na ciasto z dodatkiem ananasa. Dzieki Tobie juz znam :)) Wyglada oblednie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z ananasem to dopiero musi pysznie smakować, ciasto wydaje się dość wilgotne i prezentuje się bardzo apetycznie ...

    OdpowiedzUsuń
  4. ta pierzynka z ananasa brzmi bardzo ciekawie i wyglada pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna jest ta owocowa warstwa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasta z ananasem.
    Musze koniecznie je wypróbować:)Bardzo apetycznie wygląda:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mi się ten przepis podoba!

    OdpowiedzUsuń
  8. Warstwa nadzienia prezentuje się po prostu obłędnie pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  9. fantastyczny przepis, rzeczywiście chyba najbardziej interesujący jaki znam z dodatkiem ananasa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego ciasta jeszcze nie widziałam - wygląda wspaniale. Tylko wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie zabieram się za pieczenie, bo zapowiada się pysznie. Być może ciasto wyszło Ci dość suche, bo w oryginalnym przepisie są miary amerykańskie: 1 cup mąki to nie jest nasza szklanka :) Trudno jest znaleźć wiarygodne przeliczniki, wg internetowego konwertera 1 cup mąki to jedynie 120 g (ale przy płynach to już 240 ml...)

    http://convert-to.com/293/whole-wheat-flour.html

    OdpowiedzUsuń