środa, 23 listopada 2011

Izaura



Izaura to po prostu murzynek z serem. Przepis pochodzi chyba jeszcze z czasów słynnego brazylijskiego "tasiemca" ;-) Dawno nie piekłam tego ciasta, chociaż lubię wszystko, co serowe. Może dlatego, że jak dla mnie było trochę zbyt słodkie. W końcu jednak, przeglądając stary zeszyt z przepisami, natknęłam się znowu na "Izaurę" i pomyślałam, że przecież wystarczy tylko zmniejszyć ilość cukru. Ciasto kakaowe pozostawiłam bez zmian (żeby potem z polewą nie było problemu), a od masy serowej odjęłam aż pół szklanki cukru. Wyszło w sam raz - wciąż dosyć słodkie, ale nie przesłodzone.





Ciasto:

- 1 i 1/2 szkl. mąki

- 1 i 1/2 szkl. cukru

- 3 łyżki kakao

- 1 kostka margaryny

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- cukier waniliowy

- 4 jajka

- 5 łyżek wody


Masa serowa:

- 500 -700 g sera białego

- 4 jajka

- 1/2 szkl. cukru

- 125 g masła (lub margaryny)


Margarynę rozpuścić, z cukrem, wodą i kakao gotować 5 minut. Z tego odlać 1/2 szklanki na polewę. Resztę przestudzić, dodać 4 żółtka i dokładnie wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta. Na koniec wmieszać pianę ubitą z 4 białek. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy (23 x 33 cm).

Zmielony ser utrzeć z resztą składników na gładką masę. Wyłożyć łyżką na kakaowe ciasto. Piec 45-60 minut w temp. 200 st.C. Po upieczeniu i przestygnięciu oblać zachowaną polewą.

25 komentarzy:

  1. Bardzo smakowite ciasto Evenko. Wiesz, jeszcze go nie piekłam,a przepis mam juz od dawna i czeka na swoją kolej ;)

    Pozdrowienia serdeczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha. Izaura to ciasto mojego dziecinstwa :) Moja mama kiedys czesto je robila. Przepis znalezlismy baaaardzo dawno temu w Poradniku Domowym :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to ciasto, ale niestety sama ich nie robię, bo murzynki i zebry mi nie wychodzą. Na szczęście moja mama robi je rewelacyjnie,
    serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też piekłam ten sernik ;) Jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię :), to dla mnie smak dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
  6. Niedługo zadebiutuje na Andrzejkowym stole na imieninach mojego ojca ;) Zapraszam do siebie również ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pamiętam, że w dzieciństwie jadłam nie raz, ale zupełnie nie mogę przypomnieć sobie smaku.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja tak samo jak Majanka czaje sie na te ciasto od dluzszego czasu, u Ciebie wyglada bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O ta, tak to ciasto z tamtych czasów;)Ja tez lubię wszystko co z serem, na pewno by mi smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  10. a wiesz, że robiłam je w tym miesiącu dwa razy:) bardzo mi smakuje i pamiętam je jeszcze z dzieciństwa-przepis znałam z Poradnika domowego tak jak Majka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za komentarze :-)

    Ja nawet nie pamiętam skąd miałam przepis (prawdopodobnie od kogoś z rodziny), ale możliwe , że wszystko zaczęło się właśnie od Poradnika domowego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziewczyno wydaj ksiazke z przepisami z bloga!! Gdybym miala wolna kase chetnie sama wydalabym Ci taka ksiazke. UWIELBIAM Cie czytac i testowac w swojej kuchni Twoje przepisy. Nigdy nie przestawaj piec i dzielic sie swoimi poczynaniami z nami na blogu.
    Trzymaj sie cieplutko.

    http://handmadebyania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Aniu , dzięki za dobre słowo :-) Takie komentarze to dla mnie niezły doping ;-) Tylko niestety nie wszystko układa się tak , jakbym tego chciała i wypiekanie ciast schodzi ostatnio na dalszy plan. Aczkolwiek przestawać nie zamierzam , no chyba , że mnie bieda przyciśnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. dziękuję za przepis - bardzo lubię to ciasto i z pewnością skorzystam :o)

    OdpowiedzUsuń
  15. Może mam jakiś sprawdzony przepis na pierniczki? :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeszcze nigdy nie jadłam tego ciasta, ale wygląda naprawdę smakowicie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepisy na pierniki są w dziale "piernikowo". Osobiście polecam te z marmoladą.

    OdpowiedzUsuń
  18. Dodaję do ulubionych wiec bedziemy tu czesciej!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. mam pytanko czy w przepisie podanym jest już odjęty cukier czy należy go samemu odjąć? ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. dziękuję za odpowiedź, na pewno upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam Izaure. :))
    Pamiętam to ciasto z dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  22. Właśnie ciasteczko w piekarniku :) Przepis...oczywiście stary wytłuszczony i zżółknięty Poradnik Domowy. Ciacho rewelacja i oczywiście łatwe do zrobienia

    OdpowiedzUsuń