czwartek, 24 lutego 2011

Tort...


Trochę smutno tu się zrobiło , więc wrzucę chociaż zdjęcie tortu , który zrobiłam na urodziny córki (wpis jak zwykle ostatnio mocno spóźniony , bo było to już ponad dwa tygodnie temu) ;-) Nie podaję nawet przepisu , bo zrobiłam go dokładnie tak jak ten z bitą śmietaną i nutellą. Różnią się one tylko dekoracją. A swoją drogą , ciężko się robi takie różyczki z bitej śmietany , bardziej nadawałby się jakiś sztywniejszy krem ;-)

piątek, 18 lutego 2011

Pączki karnawałowe


Jak karnawał to karnawał. W tym roku jest on wyjątkowo długi, więc pączki przynajmniej raz wypada zrobić. Chciałam wypróbować jakiś nowy przepis i postanowiłam skorzystać z tego od Tatter. Przyznaję się bez bicia, poszłam na łatwiznę i nie trzymałam się dokładnie receptury, a to najwidoczniej był błąd. Ciasto niemiłosiernie kleiło się do rąk, a smak gotowych pączków też nie zachwycił. Piszę o tym ku przestrodze, żeby nie iść na skróty, bo wierzę, że to dobry przepis (w końcu Tatter zna się na rzeczy) i na pewno wart jest wypróbowania.

czwartek, 17 lutego 2011

Wcięło mi szablon... c.d.

Poszukiwania nowego szablonu nie trwały długo , bo wstawiłam taki sam , jak na moim drugim blogu ;-) Nie wszystko wygląda tak , jakbym tego chciała , ale cóż , jest jak jest.
I tak już pozostanie , bo wkrótce pożegnam się z Wami na czas bliżej nieokreślony.

Pozdrawiam
evenka
czwartek, 3 lutego 2011

Sernik z rodzynkami


To jeden z najprostszych przepisów na sernik. Bez spodu , bez udziwnień. Nazwałam go " z rodzynkami" , ale oczywiście nie są one nieodzownym składnikiem. A tak przy okazji przekonałam się , że odtłuszczona wersja tego sernika (wyjątkowo użyłam "chudego" sera) smakuje równie dobrze jak ta pełnotłusta :-)

Składniki:
- 1 kg białego sera (zazwyczaj używam tłustego , ale tym razem dałam chudy po części z serkiem wiejskim - ok. 300 g)
- 250 g cukru pudru (dałam 300 g , ale to trochę za dużo jak na mój gust)
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 6 jajek
- cukier waniliowy
- 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy (może być mały + 1 łyżka mąki ziemniaczanej)
- rodzynki
- starte herbatniki lub bułka tarta do wysypania formy

Dwukrotnie zmielony ser utrzeć z miękkim masłem (może być nawet rozpuszczone , ale ostudzone) , żółtkami , cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek oraz rodzynki (wcześniej wypłukane w gorącej wodzie i osuszone) , dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej startymi herbatnikami blaszki (u mnie 23 x 33 cm). Piec w temp. 180 - 200 st.C. przez ok. 1 godzinę.