wtorek, 22 marca 2011

Do zobaczenia...

...kiedyś (mam nadzieję). Nie chcę o niczym z góry przesądzać , bo nie wiem jak to wszystko dalej się potoczy , ale na nowe przepisy raczej nie ma co liczyć w najbliższym czasie. Na komentarze i maile postaram się odpowiadać w miarę możliwości , ale zalecam cierpliwość , bo to też może potrwać (prawdopodobnie przez jakiś czas będę pozbawiona dostępu do internetu).

Pozdrawiam
evenka

sobota, 12 marca 2011

Ciasto bananowo-owsiane (Banana Oatmeal Bread)


Ten przepis znalazłam na blogu Abbry. Ciasto w jej wykonaniu wyglądało bardzo zachęcająco , tym bardziej , że lubię wilgotne ciasta. Jednak moje wyszło zdecydowanie zbyt mokre. Dosyć dobre , ale jednak następnym razem będę trzymała się oryginalnego przepisu. Poniżej podaję obydwie wersje.

Składniki (zrobiłam według tego przepisu) :
- 90 g masła
- 200 g cukru (dałam brązowy)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 125 g mąki
- 80 g płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 340 g rozgniecionych bananów
- 1 pokrojone w kostkę jabłko (nie dawałam)
- 60 ml mleka
- 80 g rodzynek (nie dawałam)
- 250 ml soku jabłkowego (sok bardzo rozrzedził ciasto - w oryginale go nie ma)


Składniki (według tego przepisu zrobiłabym następnym razem):
- 125 g masła
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 szkl. rozgniecionych bananów
- 1/4 szkl. mleka
- ew. 1/2 szkl. puree jabłkowego (niekoniecznie - w oryginale go nie ma , ale pojawił się w komentarzach)
- ew. 1/2 szkl. rodzynek

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, ubijać, aż masa stanie się puszysta. Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, sól i cynamon.
Do masy dodawać banany, jabłko (puree jabłkowe), mleko (i ew. sok jabłkowy) na przemian z suchymi składnikami - wymieszać. Na koniec wsypać rodzynki.
Przelać masę do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (u mnie 20 x 20 cm , ale do drugiej wersji keksówka będzie lepsza). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 1 godzinę.

sobota, 5 marca 2011

Bakewell Slice


Ucierane ciasto z migdałami na cieniutkim kruchym spodzie , a pomiędzy nimi dżem malinowy. Wierzch można dodatkowo posypać płatkami migdałowymi - w moim przypadku były to zmielone migdały. Wypiek całkiem prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Jak podaje źródło , to tradycyjny angielski deser.

Na spód:
- 1 szkl. mąki
- 6 łyżek zimnego masła (85 g)
- 1 łyżka cukru

Wszystkie składniki razem dokładnie posiekać (najlepiej użyć 'food processor'a). Powinna powstać masa przypominająca kruszonkę. Wysypać ją równomiernie na dnie kwadratowej formy (20 x 20 cm), lekko natłuszczonej i wyścielonej pergaminem , docisnąć do spodu. Piec 10 minut w temp. 200 st.C. Ostudzić.

Wierzch:
- 6 łyżek masła (temp. pokojowa)
- 1/2 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1 szkl. zmielonych migdałów
- 3/4 szkl. mąki

- 1/2 szkl. dżemu malinowego
- ew. płatki migdałowe do posypania (użyłam zmielonych migdałów)

Miękkie masło ubić z cukrem i jajkami na lekką , kremową masę. Wsypać mąkę i migdały , wymieszać.

Posmarować dżemem podpieczony spód , na to wyłożyć ciasto migdałowe , wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec przez 25-30 minut , na złotobrązowy kolor.
Przed krojeniem całkowicie ostudzić.

piątek, 4 marca 2011

Drożdżowa plecionka z serem i dżemem


Znowu sięgnęłam po przepis znaleziony u Tatter. Tym razem obyło się bez niespodzianek i plecionki wyszły przepyszne :-) Co prawda dokonałam pewnych zmian , ale to bardzo niewielkie zmiany - po pierwsze: zamiast mąki do masy serowej dodałam wiórki kokosowe , a zamiast świeżych owoców dałam dżem. Tatter zrobiła wersję bardziej letnią , a ja zimową (z kolei w oryginale występuje 'lemon curd'). Co kto lubi , do wyboru ;-)


Na dwie plecionki:

Zaczyn:

- 170 g ciepłego mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 60 g białej pszennej mąki chlebowej

Wszystko razem wymieszać , przykryć i odstawić na ok. 15 minut (aż zacznie mocno "bąbelkować")

Ciasto właściwe:
- 170 g jogurtu (dowolnego)
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 650 g białej pszennej mąki chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 100 g cukru
- 115 g masła, miękkiego

Zaczyn połączyć z resztą składników i wyrobić gładkie, lśniące, nieco lepkie ciasto. Odstawić na 90 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:
- 200 g kremowego serka
- 50 g cukru
- 55 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- kilka łyżek drobno zmielonych wiórków kokosowych (w oryginale 30 g mąki)

- dżem (truskawkowy)

Wszystko razem (oprócz dżemu) wymieszać na gładką masę.

Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt (o dłuższym boku równym długości blachy). Na środku rozsmarować nadzienie serowe , a na wierzchu rozłożyć łyżeczką dżem. Obydwa boki ciasta pociąć na równe paski i zakładać je na siebie (na nadzieniu) tak , aby utworzył sie "niby-warkocz" (taj jak tutaj). Gotowe plecionki przenieść na blachę. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 50 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st.C. Wyrośnięte plecionki wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut. Wyjąć i jeszcze gorące polukrować.