niedziela, 30 października 2011

Ucierane ciasto z gruszkami


Kolejne ciasto z wykorzystaniem typowo jesiennych owoców , choć gruszki są chyba jednak mniej popularne od jabłek. Osobiście rzadko piekę z nimi ciasta , ale skoro teraz mam już dostęp do własnych owoców , to wzięłam się za przeszukiwanie netu w poszukiwaniu przepisów. Natknęłam się m.in. na ten i od razu przypadł mi on do gustu. Ciasto szybkie , proste , ciekawie wyglądające i co najważniejsze smaczne :-)


Składniki:

- 125 g margaryny
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 jaja
- szczypta soli
- 50 ml oleju
- cukier waniliowy
- 1-2 gruszki

Miękką margarynę utrzeć z żółtkami , cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, ciągle ucierając dodawać olej. W międzyczasie ubić sztywną pianę z białek ze szczyptą soli. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodawać do niej po łyżce piany delikatnie mieszając. Na koniec masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, drugą pozostawić bez zmian. Blaszkę posmarować margaryną i posypać mąką. Wyłożyć do blaszki (ok. 12 x 24 cm) najpierw ciemną masę, a później jasną. Gruszki obrać, przekrajać na pół, wyjąć gniazda nasienne , pokroić w półplasterki i ułożyć na cieście. Piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st.C.
Ciasto można dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową.


czwartek, 20 października 2011

Szarlotka skubana


Witam po przerwie :-) Jeszcze nie użyję słowa "wracam", bo różnie może z tym być , ale korzystając z wolnej chwili pokażę Wam co ostatnio upiekłam. Nie będzie to nic wyszukanego , ba , to wręcz coś wymyślonego na poczekaniu. A o czym mowa ? O najzwyklejszej w świecie szarlotce. Pora jesienna jest chyba najbardziej odpowiednia na tego typu wypieki , bo jak się ma większą ilość lekko poobijanych jabłek , to trzeba je jakoś spożytkować ;-)

P.S. Czy to normalne , że już w połowie października występują przymrozki ? Chyba uświerkniemy tej zimy... ;-)

Składniki:
- 3 - 3 i 1/2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 250 g margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 2 żółtka + 1 całe jajko
- 1-2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z tłuszczem. Jajko , żółtka wymieszać z cukrem , śmietaną i cukrem waniliowym. Połączyć z mąką i tłuszczem , zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Jedną rozwałkować i wyłożyć do blachy (ok. 23 x 33 cm). Następnie rozłożyć nadzienie z jabłek. Drugą część ciasta urywać po kawałku umączonymi palcami i wyklejać wierzch ciasta małymi "łatkami". Docisnąć na brzegach. Piec w temp. 200 st.C przez ok. 45 minut (na rumiano).
Gotowe , wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Nadzienie:
- 1 - 1 i 1/2 kg jabłek
- ok. 1 łyżeczka cynamonu
- cukier do smaku (ja daję ok. 1/2 szkl.)

Jabłka obrać i pokroić na małe kawałeczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
Jeżeli jabłka są bardzo soczyste , można dodać 1-2 łyżki tartej bułki.