niedziela, 18 marca 2012

Włoski chlebek z sezamem



Przez cały rok nie piekłam żadnych bułeczek śniadaniowych, ani chleba. Teraz nadrabiam, chociaż trochę niemrawo, ale próbuję ;-) Dziś przedstawiam Wam przepis na włoski 'supermarket bread', pochodzący ze strony King Arthur Flour. Chlebek jest miękki, sprężysty i wilgotny - bardzo dobry. Najbardziej smakował mi bez niczego i z dżemem, ale z jakąś pastą, serkiem, czy delikatną wędliną też będzie pysznie :-)






 Ciasto:

- 4 szkl. mąki

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1/4 szkl. płatków ziemniaczanych

- 1/4 szkl. mleka w proszku (może być beztłuszczowe)

- 2 łyżeczki soli

- 2 łyżeczki cukru

- 2 łyżeczki drożdży instant (użyłam 20 g świeżych)

- 1 i 1/3 szkl. ciepłej wody

- 3 łyżki oliwy z oliwek


Na wierzch:

- 1 białko

- 1 łyżka wody

- sezam


W dużej misce wymieszać wszystkie składniki ciasta (jeśli używamy świeżych drożdży, należy je najpierw rozpuścić w wodzie). Wyrabiać 5-8 minut do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne - w razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości).

Ciasto podzielić na dwie równe części, z każdej uformować podłużny bochenek (coś na kształt bagietki), ułożyć na natłuszczonej (lub wyłożonej pergaminem) blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (bochenki mają być dobrze wyrośnięte i napuszone).

Przygotowane chlebki posmarować białkiem roztrzepanym z wodą i grubo posypać sezamem. Ostrym nożem zrobić po 3 ukośne nacięcia na każdym bochenku. Wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na ok. 25 minut.



21 komentarzy:

  1. wspaniały chlebek, zjadłabym kromeczkę z masełkiem i konfiturą :)))

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Zjadłabym z masłem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny chlebek.:)
    Ja już dawno nie piekłam chlebka, ale wczoraj upiekłam chałkę.
    A Twoim chlebkiem bym się chętnie zajadała, na przykład z jakimś dżemem. Mniam:)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. taki chlebus z maselkiem musi smakowac pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudownie wygląda:) bardzo lubię takie wypieki:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, a ja jeszcze nie upiekłam TAMTEGO chlebka. Ale mam go zapisanego, zrobię na pewno. Ten też jest piękny...

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za komentarze :-)

    Aniu , co się odwlecze... U mnie też tak często bywa ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam mniam, ja ostatnio dostałam jeszcze ciepły chlebek od sąsiadki, miłe zaskoczenie ! Domowy chleb rządzi ! ;)

    Zapraszam: aktywnemacierzynstwo.blogspot.com oraz do polubienia nas na FB

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczny chlebek. Chętnie i ja wypróbuję przepis;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Wstyd się przyznać, ale dopiero teraz zauważyłam że już wróciłaś.
    Mam sporo zaległości do nadrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ano wróciłam... To już rok będzie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Evenko, radosnych Swiąt Wielkanocnych dla Ciebie i całej Twojej rodzinki :*

    OdpowiedzUsuń
  13. Twoje chlebki są prześliczne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam!Czy zamiast mleka w proszku można dać normalne?Jeśli tak to ile.Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  15. Lepiej dać mleko w proszku. W ostateczności zamieniłabym mleko w proszku na mąkę, a część wody (1/4-1/3 szkl.) na mleko zwykłe.

    OdpowiedzUsuń
  16. kurcze nie mam mleka w proszku,mogę zamiast tej 1\3 wody dac zwykłego mleka?

    OdpowiedzUsuń
  17. Spójrz na wcześniejszy komentarz i moją odpowiedź do niego ;-)

    OdpowiedzUsuń