niedziela, 17 czerwca 2012

Ciasto z dżemem



Kiedy brakuje nam czasu lub chęci do skorzystania z jakiegoś bardziej skomplikowanego przepisu, a mamy akurat ochotę na coś słodkiego do kawy, to ta receptura będzie w sam raz. Ciasto przygotowuje się dosłownie w pięć minut - wszystkie składniki mieszamy razem, wlewamy do formy i pieczemy. Prosto, szybko i smacznie. 


 
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 3 jaja
- 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (ok. 2/3 szkl.)
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka kakao


Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (u mnie 10 x 33 cm). Piec ok. 40 minut w temp. 200 st.C.


 Przepis zaczerpnięty z książeczki Poradnika domowego.

19 komentarzy:

  1. Moja mama robiła takie ciasto..proste, szybkie i smaczne..

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste ciasta to jest to! Niewiele skladnikow, prostota wykonania, a smak czesto przebija najwykwintniejsze torty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie szybciutkie ciasta:) często chodzę na skróty by szybko rozkoszować się słodkościami:p

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię wszystkie Twoje ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  5. takie przepisy bywają bardzo bardzo potrzebne czasami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za komentarze :-)

    Ten przepis mam już od dawna i korzystałam z niego od czasu do czasu , tylko ostatnio jakoś o nim zapomniałam. Przypomniało mi się , kiedy szukałam czegoś ekspresowego do zrobienia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super jest to ciasto. Muszę zapamiętac przepis. :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie prosciutkie. Mnie tam do takich ekspresowych wypiekow nie trzeba dlugo przekonywac:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ono jest przepyszne! Pamiętam je z dzieciństwa jak moja Mama je robiła. :) Z takiej książki, która ledwo się trzyma, ale przepisy z niej są doskonałe.

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię taki szybkie, nieskomplikowane ciacha :) Z dżemem nie próbowałam, fajna sprawa :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudo. Co prawda bardziej mi pasuje na zimę, ale niezaprzeczalnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Faktycznie przepis jest trochę "zimowy" , ale z drugiej strony , czas zrobić miejsce na nowe , tegoroczne przetwory ;-)

    Dziękuję za wszystkie komentarze ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie się piecze, nie mogę się już doczekać. :))
    Zastanawia mnie jedno, mam taki sam przepis tylko różniący się ilością mąki u mnie są 3 szklanki. O co chodzi? Proszę o radę.

    OdpowiedzUsuń
  14. Skoro się już piecze , to trochę po czasie ;-) W każdym razie dodanie większej ilości mąki spowoduje , że ciasto będzie bardziej zwarte i "suche". Ilu piekarzy , tyle różnych wersji przepisów :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy takiego nie robiłam i chętnie spróbuję ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie mi wyszedł wspaniały zakalec. :D Podczas pieczenia ciasto pięknie wyrosło, a później bach - całe oklapło, chociaż stygło w piekarniku. Ale bardzo smaczny zakalec, także nie jest źle. ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam to ciasto na zimowa porę, tylko że ja piekę je ok.godziny w temp.170st.C, jest wtedy takie soczyste że tak powiem. No i dodam, że wypróbowałam wiele Twoich przepisów i zagościły u mnie na stałe.:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobilam to ciasto z maki pelnoziarnistej, do srodka dodalam okolo kubek wisni, ale z innymi owocami tez by bylo dobre. Zaiast sody dalam proszek do pieczenia. Pieklam godzine w temperaturze 170 stopni i wyszlo takie mokre, jak lubie, za to niestety troche przyklaplo, ale i tak jest go duzo. Ogolnie fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  19. Też już kiedyś słyszałem o tym przepisie, zrobiłem go ostatnio w innej wersji a dokładnie zamiast dżemu porzeczkowego z fantazja śliwkową z pińczowa czyli (śliwka, kakao i wanilia w jednym)wyszedł bardzo dobry

    OdpowiedzUsuń