środa, 27 czerwca 2012

Muffiny kokosowe z truskawkami



Tak jak zapowiadałam, tym razem przepis bardziej na czasie. Choć jak dla mnie tych truskawek na wierzchu mogłoby w tym przypadku nie być. Jednak całość ładniej się prezentuje z czerwonym akcentem i nie wypada tak blado. A smak ? Czy muszę pisać, że muffinki są pyszne ? Zawierają kokos, więc nie ma innej opcji ;-)



Składniki na 12 sztuk:


- 2 i 1/2 szkl mąki tortowej
- 2/3 szkl. wiórków kokosowych
- 2/3 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 125 g masła (dałam 1/2 szkl. oleju)
- 1/2 szkl. słodkiej śmietanki lub mleka (u mnie kwaśna śmietana)

- 12 ładnych truskawek


Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć.
Masło stopić i ostudzić.
Do jednej miski wlać śmietankę i jajka . Ubić rózgą do połączenia składników i dodać stopione masło. Do drugiej miski wsypać mąkę i resztę suchych składników, wymieszać.
Połączyć zawartość obu misek i wymieszać łyżką. Nakładać porcje ciasta do formy muffinowej wyłożonej papilotkami. Na środku każdej wcisnąć delikatnie truskawkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 25-30 minut (sprawdzić patyczkiem).




Przepis znaleziony na blogu Kass , nieco przeze mnie zmodyfikowany.

17 komentarzy:

  1. pyszne! a jakie urocze, puszyste.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuja sie wysmienicie! Zapewne rownie wspaniale smakuja:-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne zdjęcia, a te truskawki to jak wisienka na torcie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne muffiny! Ta truskaweczka w środku wygląda cudownie. Kokosowe i z trudkawkami- kochana, czego chcieć wiecej. Mniaaam, porywam Ci jedną :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pięknie i są napewno pyszne, skoro kokosowe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie moich dwóch ulubionych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszą smakować obłędnie. To ostatnie zdjęcia jest strasznie apetyczne;)


    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają wspaniale:) a wypieki z truskawkami są najlepsze;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rozkosznie puszyste. A kokos wprost uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kokos i truskawka lubią się. To wspaniałe połączenie!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za komentarze :-)

    Sezon truskawkowy niestety powoli dobiega końca , ale będą jeszcze inne owoce ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. muffinki zawsze niezmiennie mnie zachwycają.... a juz kokosowe szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. zrobiłam te muffinki i były bardzo zbite, czy nie za dużo w nich suchych składników?

    OdpowiedzUsuń
  14. U Kass nie było za dużo, u mnie też nie, więc i u Ciebie nie powinno. Być może zbyt dokładnie wymieszałaś ciasto ?

    OdpowiedzUsuń
  15. Śmietana była dość gęsta, może to dlatego. W każdym razie są smaczne nawet na 2 dzień, następny razem dam rzadszy nabiał i troszkę mniej mąki - powinno wyjść ok:)

    OdpowiedzUsuń