sobota, 18 sierpnia 2012

Muffiny z czekoladą




Dzięki temu, kto wymyślił muffiny :-) Robi się je ekspresowo i jest tyle różnych przepisów na nie, że można zadowolić każdego. I niezależnie od tego, jaką recepturę wybierzemy, zawsze trzymamy się jednej i tej samej zasady podczas przygotowywania - oddzielnie mieszamy suche składniki, a mokre oddzielnie. Potem wszystko łączymy w całość pamiętając o tym, żeby nie przedobrzyć (czyli nie wymieszać ciasta zbyt dokładnie). 
Podawałam już przepis na muffiny z groszkami czekoladowymi, ale zupełnie inny (choć równie dobry). Tutaj na przykład, nie dodaje się cukru - zastępuje go syrop kukurydziany. Ja co prawda posypałam trochę po wierzchu brązowym cukrem, bo ciasto wydało mi się mało słodkie, ale jak się później okazało, czekolada zrównoważyła ten niedobór słodyczy ;-) Poza tym użyłam ciemnego syropu, bo taki akurat miałam, a w przepisie nie było zaznaczone jaki ma być, ale w oryginale babeczki są bardzo jasne w środku. Zresztą, mniejsza o kolor, bo muffiny wyszły pyszne ! - wszystkie zniknęły jednego dnia :-)



Składniki (na 12 sztuk):
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szkl. rozpuszczonego masła
- 2/3 szkl. kwaśnej śmietany
- 1/4 szkl. syropu kukurydzianego (użyłam ciemnego)
- 1 jajko
- odrobina ekstraktu waniliowego
- 1 szkl. groszków czekoladowych lub posiekanej półsłodkiej czekolady
- ew. kilka łyżeczek brązowego cukru do posypania (mój dodatek)


W jednej misce wymieszać mąkę , sodę i sól. W drugiej masło , śmietanę , syrop , wanilię i jajko. Połączyć zawartość obu misek i niezbyt dokładnie wymieszać. Na koniec dodać czekoladę i jeszcze raz krótko wymieszać. Nakładać do muffinowych foremek (natłuszczonych lub wyłożonych papilotkami) i ewentualnie posypać po wierzchu brązowym cukrem. Piec w temp. 190 st.C przez ok 15 minut.





Przepis znaleziony na tym blogu.

32 komentarze:

  1. Ja też uwielbiam wynalazcę muffin;) Zawsze jak mam ochotę na coś słodkiego idę do kuchni i ze znalezionych w kuchni produktów w jedną chwilę czaruję pyszne muffiny;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinom z czekoladą mówię tak! Jak na razie z czekoladą robiłam tylko gotowe Dr. Oetkera, ale to były moje pierwsze muffiny, od tej pory piekę sama :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne. Musze upiec muffinki;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muffinki? Poproszę jedną do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To takie szybkie i proste<3
    Lubie muffiny, zamieszać łyżką i gotowe<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Muffinki kocham pod każdą postacią:)
    Niebawem wypróbuję również przepis na budyniową szarlotkę 2 posty niżej. Wizualnie bardzo podoba mi się warstwa jabłkowa. Pozdrawiam cieplutko . Będę zaglądać częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za komentarze :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Slicznie wygladaja:) Muffinki to naprawde wdzieczne i proste slodkosci:) Troche mieszania a takie cuda mozna stworzyc:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj zgadzam się!! Jak dobrze, że ktoś wymyślił muffinki :) wspaniała propozycja! aż za nimi zatęskniłam!! (dawno już takich pyszności nie jadłam!)

    OdpowiedzUsuń
  10. o tak szybkość wykonania to ich ogromna i niezaprzeczalna zaleta no i smak-nie do popsucia:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Boskie te muffinki!
    Evenko,czy mogę się poczęstować?
    Och, narobiłaś mi chęci na te małe ,pyszne słodkosci.
    Pozdrawiam serdecznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pychota! Ja dziś upiekłam jagodowe na maslance z Pani przepisu. Smak obłędny. Późneij na moim blogu ukażą się zdjęcia. Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Witaj :)
    Wróciłam po przerwie urlopowej i zabieram się za kucharzenie w domku :) dziś nalewka z aronii, jutro garus :)
    Pozdrawiam smacznie i słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za komentarze, witam po wakacjach i pozdrawiam :-)

    P.S. Morgano, aż musiałam "pogooglać", co ten 'garus'. Teraz już wiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z ogromną przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award :) Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  16. Z przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. narobiłaś mi ochoty na te babeczki ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziś wytypowałam Twój blog do Versatile Blogger Award. Po szczegóły zapraszam do mnie:http://coffekitchen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. też jestem wielką fanką babeczek - przede wszystkim za prostotę i szybkość wykonania :) zawsze wychodzą, tym lepiej, im mniej się starasz ;) u mnie cytrynowe :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Muffiny to chyba najprostsze małe, słodkie wypieki.
    A smaków jest tyle, że dla każdego się coś znajdzie. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. W podziękowaniu za liczne i pyszne inspiracje postanowiłam wyróżnić Ciebie i Twojego waniliowego bloga za pomocą Versatile Blogger Award.

    Szczegóły tu: http://centka.wordpress.com/?p=2547&preview=true

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam Twój blog więc nominowałam Cię do Versatile Blogger Award:)
    http://www.uwielbiamgotowac.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  23. Przypomniałaś mi że dawno muffinów nie robiłam.

    Widzę że ktoś mnie ubiegł w zaproszeniu do zabawy blogowej. Tak czy inaczej ja też się dołączam ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Chciałam zapytać, gdzie nabyłaś takie piękne kokilki na muffinki oraz gdzie można dostać groszki czekoladowe? No bo w żadnym markecie się z takimi groszkami nie spotkałam.

    OdpowiedzUsuń
  25. To są silikonowe foremki. Kupiłam je jeszcze podczas pobytu w USA, tak samo jak groszki czekoladowe. Tutaj niestety też nie spotkałam się z nimi :-(

    OdpowiedzUsuń
  26. Tez je niedawno robiłam :D http://magicznykociolek.blox.pl/2012/09/muffinki-z-kawalkami-czekolady.html

    OdpowiedzUsuń
  27. Ten syrop kukurydziany jest słodki ?

    OdpowiedzUsuń
  28. Nawet bardzo słodki, jak to syrop ;-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam, proszę mi "powiedzieć" czym mogę zastąpić syrop kukurydziany?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  30. Syrop można zastąpić płynnym miodem (może być sztuczny).

    OdpowiedzUsuń
  31. Dziękuję za przepis.Użyłam miodu. Wyszły przepyszne i natychmiast zostały zjedzone.

    OdpowiedzUsuń
  32. Proszę bardzo. Cieszę się, że smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń