niedziela, 27 maja 2012

Ciasto rabarbarowe z kruszonką

  
Teraz , kiedy mam własny rabarbar w ogródku , nie może zabraknąć na blogu przepisów z tym właśnie składnikiem. Upiekłam ostatnio kilka ciast , ale tak się złożyło , że wszystkie przepisy są już tutaj (tyle , że w wersji z owocami). Ta receptura czekała dosyć długo na wypróbowanie (zdecydowanie za długo) , ale teraz już wiem , że przynajmniej raz w roku będę do niej wracała. Drożdżowy spód , kwaśny rabarbar zatopiony w słodkiej masie serowej , a to wszystko posypane jeszcze słodszą kruszonką - pyszne ! Przepis zaczerpnięty z gazetki "Ciasta domowe".



Ciasto:
- 500 g mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 30 g drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 100 ml oleju

Mąkę przesiać do miski , w środku zrobić zagłębienie , wokół brzegu nasypać soli. Drożdże rozkruszyć , wymieszać z mlekiem i ze szczyptą cukru , wlać do zagłębienia , posypać niewielką ilością mąki. Odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia (do momentu gdy na górnej powierzchni utworzą się rysy).
Następnie dodać cukier , jajko i olej , wszystko razem zagnieść i wyrabiać , aż utworzy się jednorodne , błyszczące ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut , aż zwiększy swoją objętość o połowę.

Masa serowa:
- 500 g mielonego białego sera
- 3 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
- 100 g cukru
- cukier waniliowy

Ser dokładnie utrzeć z jajkami , budyniem , cukrem i cukrem waniliowym.

Kruszonka:
- 350 g mąki
- 200 g cukru
- 150 ml oleju
- 1 łyżeczka cynamonu lub odrobina olejku waniliowego (u mnie to drugie)

Do obłożenia:
- 1000 g rabarbaru (użyłam ok. 500 g)

Rabarbar obrać i pokroić na kawałki o długości ok. 4 cm. Posypać 80 g cukru (5 łyżek) i odstawić.

Mąkę wymieszać z cynamonem , cukrem i olejem. Rozetrzeć palcami na kruszonkę. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki lub oleju.


Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkować. Wyłożyć do natłuszczonej dużej blachy (takiej od piekarnika) , na wierzchu rozsmarować masę serową , obłożyć odsączonym rabarbarem i posypać kruszonką. Całość odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st.C. Piec ok. 40 minut.





niedziela, 20 maja 2012

Babeczki waniliowe


Dzisiejszy przepis będzie troszkę nietypowy. Miałam do wykorzystania gotowy krem (tak , wiem , to istna profanacja bloga) , którym zostałam jakiś czas temu obdarowana , więc musiałam upiec do niego jakąś "podstawę". Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Ciasta domowe" (tam owe babeczki były upieczone z owocami i kruszonką). Moje miały być z kremem. No i w ten oto sposób przypomniałam sobie smak typowych amerykańskich "cupcake-ów". Nie , żebym za nimi tęskniła , ale dzieci były zachwycone ;-)



Składniki na 12 sztuk:
- 100 g masła lub margaryny
- 130 g cukru
- 2 jajka
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2-3 łyżki mleka

Wszystkie składniki powinny mieć tempereaturę pokojową.

Tłuszcz utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbijać po jednym jajku dokładnie ubijając. Następnie dodawać stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia , wanilię i mleko (wymieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach). Gotowe ciasto nakładać do foremek muffinowych. Piec w temp. 180 st. c przez 25-30 minut.
Po wystygnięciu babeczki udekorować ulubionym kremem , ew. kolorową posypką.

Uwagi:
Tak samo można upiec babeczki z owocami , posypane kruszonką.



niedziela, 6 maja 2012

Ciasto z Prince Polo


Dawno nie było u mnie ciasta z galaretką. Do tego tutaj przymierzałam się od jakiegoś czasu , już nawet kupiłam składniki , tylko wciąż nie miałam kiedy zabrać się za nie. Kończąca się data ważności śmietany zmusiła mnie do zrobienia tego ciasta. Odbyło się to kosztem zarwanej nocy , ale nie żałuję , bo wyszło pyszne :-) Chętnie widziałabym tu wafelki orzechowe zamiast klasycznych , wtedy było by już PRZEpyszne , ale m-żonek nie jest aż takim fanem orzechowych smaków , więc tym razem zostałam przy Prince Polo Classic ;-) Przepis zaczerpnęłam z mojej ulubionej krainy inspiracji smaku.

Ciasto biszkoptowe (ja zrobiłam według swojego przepisu , bez proszku):
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
- 1 l śmietany kremówki 36%
- 2 śmietan-fixy
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g mlecznej czekolady
- 3 wafelki Prince Polo Classic (lub Princessa) XXL
- puszka brzoskwiń

Wierzch:
- 2 galaretki brzoskwiniowe

Ciasto biszkoptowe:
Jaja ubić z cukrem na pulchną masę.
Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
Dodać do ubitych jajek - po jednej łyżce delikatnie mieszając.
Wlać do blaszki 25 x 40 cm . Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.

Po ostudzeniu nasączyć sokiem z brzoskwiń (ja dodałam jeszcze do niego sok z cytryny).

Masa:
Ubić śmietanę z cukrem i śmietan-fixami.
Następnie dodać startą na tarce czekoladę, pokruszone wafelki i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać.
Masę nałożyć na biszkopt i równo rozprowadzić.

Wierzch:
Zalać dobrze tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 3 szklankach wody zamiast w 4).