sobota, 30 czerwca 2012

Placek z owocami


Co prawda placek zawsze kojarzył mi się z wypiekiem raczej cienkim (a tu wychodzi kawał grubego ciacha) , ale skoro s. Leonilla tak go nazwała , to niech będzie ;-) Przepis jest prosty jak budowa cepa - margarynę rozpuścić , wymieszać z resztą składników i gotowe. Na wierzch można dać dowolne owoce sezonowe (w moim przypadku to truskawki). W tego typu ciastach lubię , kiedy na wierzchu jest kruszonka , ale pomyślałam , że z taką ilością cukru (2 szklanki) raczej nie będzie potrzebna. I miałam rację , bo ciasto wyszło wystarczająco słodkie - bardzo dobre.


Składniki:
- 4 szkl. mąki
- 2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. śmietany
- 5 jajek
- 250 g margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- dowolne owoce (u mnie truskawki)

Margarynę rozpuścić, wymieszać z cukrem , a potem resztą składników. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką blaszki (23 x 33 cm). Na wierzchu ułożyć wcześniej przygotowane owoce (truskawki , śliwki , jabłka , wiśnie...). Piec w 200 st.C przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
czwartek, 28 czerwca 2012

Konkurs


Tak , tak... po pięciu latach blogowania "Arabeska" doczekała się pierwszego konkursu :-)
Organizujemy go wraz z firmą Wawel - fundatorem nagród. Co można wygrać ? Dwa zestawy słodyczy z serii "Wawel dla Kibiców" (na pocieszenie ;-) W skład każdego zestawu wchodzą:



Aby wziąć udział w konkursie wystarczy opisać w komentarzu jak wygląda(ło) Wasze kibicowanie - trzymacie kciuki , gryziecie paznokcie z nerwów , a może zupełnie na luzie , ziewając od czasu do czasu czekając końca meczu ? ;-) Nie zapomnijcie też wspomnieć o tym , co podjadacie w trakcie oglądania  , w końcu to blog kulinarny :-)  
Autorzy dwóch najciekawszych  komentarzy otrzymają po jednym słodkim zestawie.
Konkurs potrwa do 2 lipca do godziny 12:00.


środa, 27 czerwca 2012

Muffiny kokosowe z truskawkami


Tak jak zapowiadałam , tym razem przepis bardziej na czasie. Choć jak dla mnie tych truskawek na wierzchu mogłoby w tym przypadku nie być ;-) Jednak całość ładniej się prezentuje z czerwonym akcentem i nie wypada tak blado. A smak ? Czy muszę pisać , że muffinki są pyszne ?... Przecież zawierają kokos - muszą być ! ;-) Przepis znaleziony na blogu Kass , nieco przeze mnie zmodyfikowany.

 Składniki na 12 sztuk:

- 2 i 1/2 szkl mąki tortowej
- 2/3 szkl. wiórków kokosowych
- 2/3 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 125 g masła (dałam 1/2 szkl. oleju)
- 1/2 szkl. słodkiej śmietanki lub mleka (u mnie kwaśna śmietana)

- 12 ładnych truskawek

Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć.
Masło stopić i ostudzić.
Do jednej miski wlać śmietankę i jajka . Ubić rózgą do połączenia składników i dodać stopione masło. Do drugiej miski wsypać mąkę i resztę suchych składników, wymieszać.
Połączyć zawartość obu misek i wymieszać łyżką. Nakładać porcje ciasta do formy muffinowej wyłożonej papilotkami. Na środku każdej wcisnąć delikatnie truskawkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 25-30 minut (sprawdzić patyczkiem).


 
sobota, 23 czerwca 2012

Półfrancuskie ciastka z marmoladą


Przygotowanie typowego ciasta francuskiego zajmuje mnóstwo czasu , ale już półfrancuskiego trwa dosłownie kilka minut (należy je co prawda jeszcze potem schłodzić , ale tylko jeden raz i nie potrzeba  wielokrotnie wałkować ;-) Czyli w sumie ciasteczka są całkiem proste do wykonania , zaledwie kilkuskładnikowe i co najważniejsze bardzo smaczne. Można oczywiście formować z ciasta dowolne kształty - rogaliki , rożki , wiatraczki... Ja zrobiłam rurki , z marmoladą (jest gęsta , więc nie wypływa podczas pieczenia) oraz kopertki , nadziane rzadszym dżemem. 

P.S. Znowu trochę "zimowy" przepis , ale obiecuję , że następny już będzie bardziej na czasie ;-)

Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 250 g margaryny
- 1 szkl. gęstej , kwaśnej śmietany
- marmolada lub gęsty dżem
- cukier puder do posypania

Mąkę posiekać z margaryną , stopniowo dodawać śmietanę i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę.
Po schłodzeniu ciasto dość cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty. Zależnie od tego , jaki kształt ciasteczek chcemy uzyskać , nakładać marmoladę wzdłuż jednego boku i zwijać w ruloniki lub też nakładać marmoladę (albo dżem) na środek i składać w kopertę , zlepiając tylko rogi kwadratów. Piec w temp. 200 st.C na rumiano (ok. 20 minut). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


niedziela, 17 czerwca 2012

Ciasto z dżemem


Kiedy brakuje nam czasu lub chęci do skorzystania z jakiegoś bardziej skomplikowanego przepisu , a mamy akurat ochotę na coś słodkiego do kawy , to to ciasto będzie w sam raz. Przygotowuje się je w pięć minut - wszystkie składniki mieszamy razem , wlewamy do formy i pieczemy. Prosto , szybko i smacznie. Przepis zaczerpnięty z książeczki Poradnika domowego.


Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 3 jaja
- 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (ok. 2/3 szkl.)
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka kakao

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (u mnie 10 x 33 cm). Piec ok. 40 minut w temp. 200 st.C.
czwartek, 7 czerwca 2012

Muffiny z groszkami czekoladowymi (Chocolate Chip Muffins)


Kiedyś podawałam już przepis na 'Chocolate Chip Muffins' , ale napisałam wtedy , że jeżeli znajdę inny , lepszy , to go wyrzucę. Znalazłam i jest on o niebo lepszy ! Na razie powstrzymam się jeszcze z wyrzucaniem tego drugiego , ale będzie pierwszy na liście do usunięcia. Nowy przepis znalazłam na tej stronie. Zdecydowanie polecam :-)

Składniki:
- 3 łyżki masła (roztopionego)
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 jajka
- 2/3 szklanki pełnego jogurtu naturalnego
- 5 łyżek mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka półsłodkich groszków czekoladowych

Cukier utrzeć łyżką z masłem. Dodać roztrzepane jajka , jogurt i mleko , wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy , zamieszać krótko i niedokładnie - tylko do połączenia składników. Na koniec wsypać groszki i jeszcze raz krótko wymieszać. Nakładać do 12 foremek muffinkowych (natłuszczonych lub wyłożonych papilotkami) i piec 20-25 minut w temp. 200 st.C.


poniedziałek, 4 czerwca 2012

Krucha tarta rabarbarowa


Większość z Was zapewne rozpoczęła już sezon truskawkowy , a ja ciągle "wałkuję" rabarbar. Wpis jest co prawda mocno spóźniony , ale truskawki dopiero zaczynają u mnie dojrzewać. A wracając do rabarbaru. Wypróbowałam już kilka przepisów z jego dodatkiem , jednak w takiej wersji dopiero pierwszy raz. Ogólnie ciasto smaczne , takie śmietankowe , słodko-kwaśne , tylko ten kruchy spód wolałabym jednak delikatniejszy (z tego też powodu nie przepadam za mazurkami). Na przepis natknęłam się na tym blogu i skorzystałam z niego zachęcona smakowitymi fotkami.

Składniki:
- 130 g masła
- 75 g cukru pudru
- 200 g mąki (najlepiej krupczatki)
- 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
- 150 g śmietany 18% (ja zwiększyłam nieco porcję)
- 250 g rabarbaru, obranego i pokrojonego na kawałki długości 10 cm
- 2 łyżki cukru

Wymieszać cukier puder z mąką i szczyptą soli. Dodać 2 łyżki śmietany, masło pokrojone na małe kawałeczki i wszystko razem bardzo szybko zagnieść. Włożyć do lodówki na 15 minut (albo dłużej).
Schłodzonym ciastem wykleić spód formy (28 x 15 cm), na brzegach formując rant. Ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika. Piec w 200°C  tak długo, aż wierzch zacznie się rumienić (ok. 10 minut).
Wymieszać resztę śmietany z cukrem waniliowym i zwykłym. Rabarbar ułożyć wszerz ciasta i zalać śmietaną.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C i wstawić ciasto. Piec 15-20 minut, aż rabarbar będzie miękki.