sobota, 18 sierpnia 2012

Muffiny z czekoladą


Dzięki temu , kto wymyślił muffiny :-) Robi się je ekspresowo i jest tyle różnych przepisów na nie , że można zadowolić każdego. Jest tylko jedna zasada , zawsze ta sama - oddzielnie miesza się suche składniki , a mokre oddzielnie , potem wszystko łączy się w całość pamiętając o tym , żeby nie przedobrzyć (czyli nie wymieszać ciasta zbyt dokładnie). 
Podawałam już przepis na muffiny z groszkami czekoladowymi , ale zupełnie inny (choć równie dobry). Tutaj na przykład , nie dodaje się cukru - zastępuje go syrop kukurydziany. Ja co prawda posypałam trochę po wierzchu brązowym cukrem , bo ciasto wydało mi się mało słodkie , ale jak się później okazało , czekolada zrównoważyła ten niedobór słodyczy ;-) Poza tym użyłam ciemnego syropu , bo taki akurat miałam , a w przepisie nie było zaznaczone jaki ma być , ale w oryginale babeczki są bardzo jasne w środku. Zresztą , mniejsza o kolor , bo muffiny wyszły  pyszne ! - wszystkie zniknęły jednego dnia :-)

 Składniki (na 12 sztuk):
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szkl. rozpuszczonego masła
- 2/3 szkl. kwaśnej śmietany
- 1/4 szkl. syropu kukurydzianego (użyłam ciemnego)
- 1 jajko
- odrobina ekstraktu waniliowego
- 1 szkl. groszków czekoladowych lub posiekanej półsłodkiej czekolady
- ew. kilka łyżeczek brązowego cukru do posypania (mój dodatek)

 W jednej misce wymieszać mąkę , sodę i sól. W drugiej masło , śmietanę , syrop , wanilię i jajko. Połączyć zawartość obu misek i niezbyt dokładnie wymieszać. Na koniec dodać czekoladę i jeszcze raz krótko wymieszać. Nakładać do muffinowych foremek (natłuszczonych lub wyłożonych papilotkami) i ewentualnie posypać po wierzchu brązowym cukrem. Piec w temp. 190 st.C przez ok 15 minut.


Przepis znaleziony na tym blogu.
poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Ciasto serowo-śmietankowe z nutellą


To taki serniczek z dodatkiem nutelli , na śmietankowym cieście , które podczas pieczenia wypływa na wierzch pomiędzy serowymi "kupkami" tworząc łaciato-pagórkowaty efekt.  Ciasto wychodzi mięciutkie i delikatne - pyszne. A do tego proste w wykonaniu. 
Przepis podstawowy znalazłam na tym blogu , tylko  pozmieniałam go nie do poznania ;-)


Ciasto:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka śmietany
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 łyżki masła, roztopionego
- odrobina aromatu waniliowego

 Jajka ubić z cukrem na jasną masę. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
 
Masa serowa:
- 1/2 kg twarogu
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka kaszy manny
- 2 czubate łyżki nutelli

Wszystkie składniki razem zmiksować.
 

Blaszkę (23 x 33 cm) wysmarować masłem, posypać mąką i wylać ciasto. Na nim układać łyżką masę serową (kupka przy kupce). Ciasto wstawić do nienagrzanego piekarnika, ustawić 180 st.C  i piec ok. 35 minut.


niedziela, 5 sierpnia 2012

Szarlotka z budyniową pianką


Piekłam już szarlotkę z budyniem i kruche ciasto z budyniową pianką. To pierwsze było ze zwykłym budyniem , a drugie z budyniowym proszkiem wymieszanym z pianą z białek. Dzisiejsza szarlotka jest czymś pośrednim , bo pianę miesza się z ugotowanym budyniem. Efekt bardzo smakowity - wprost rozpływa się w ustach :-)  Źródłem inspiracji był ten przepis.

Kruche ciasto:
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g  cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 200 g zimnego masła (lub margaryny)
- 5 żółtek
- 3-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
 
Masa:
- 2 op. budyniu śmietankowego (każde na 1/2 l mleka)
- 1/2 l tłustego mleka
- 1 łyżka masła
- 5 białek
- 180 g cukru

Poza tym:
- 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
- kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek - do smaku)


Kruche ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Teraz stopniowo dodawać śmietanę, aż ciasto utworzy kulę (nie trzeba dodawać całej ilości, wystarczy tylko tyle śmietany, żeby się dobrze zagniotło). Ciasto podzielić na pół. Jedna połowę włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 30 min.

Nagrzać piekarnik do 180ºC. Ciastem z lodówki wyłożyć blaszkę (28 x 35 cm), wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Podpiec ok. 10 min w piekarniku (aż zacznie lekko się rumienić). Wystudzić.

Masa:
Ugotować budynie bez cukru na mleku. Do ciepłego budyniu dodać masło, wmieszać i ostudzić. Białka ubić z cukrem. Połączyć z wystudzonym budyniem.

Jabłka poszatkować w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód, na nie rozsmarować budyniową masę, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki.

Piec przez ok. 60 minut w 180ºC.


piątek, 3 sierpnia 2012

Drożdżowy warkocz z serem


 A oto przepis , który zapowiadałam w poprzednim poście. Pyszny warkocz drożdżowy według przepisu Bajaderki z forum CinCin. Lekki i puszysty , szybkoznikający ;-) Miał być z serem i jest , tyle , że u mnie go nie widać , bo został przykryty  konfiturą z aronii (dodałam jej dla kontrastu zarówno smakowego , jak i wizualnego).




Ciasto:
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (użyłam 30 g świeżych)
- 3 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z 1 cytryny (pominęłam)
- szczypta soli

Nadzienie:
- 250 g twarożku
- 1/2 szklanki cukru
- 3 (płaskie) łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ciasto:
Drożdże wsypać do ciepłej wody, zostawić na kilka minut, aż utworzą się bąbelki. Resztę składników wymieszać (można użyć miksera), dodać rozczyn i wyrobić miękkie, gładkie ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 45-60 minut, aż będzie lekko napuszone (niekoniecznie musi podwoić swoją objętość).

Nadzienie: Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 20 cm. Wizualnie "podzielić" prostokąt (wzdłuż długiego boku) na trzy równe części. Połowę serowego nadzienia ułożyć w kształcie wałka na środkowej części. Obie części po dwóch stronach nadzienia naciąć na 2 cm szerokie, lekko ukośne paseczki dochodząc nożem prawie do nadzienia. Paseczki zakładać na wałeczek serowy na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatając je i tworząc jakby warkocz.
Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy już ładnie podrosną, posmarować warkocze rozbitym jajkiem i posypać cukrem kryształem.
Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 35-40 minut, aż warkocze beda ładnie zrumienione.