środa, 3 kwietnia 2013

Pasiasta babka na białkach



Zostały Wam białka po wielkanocnych wypiekach i nie wiecie co z nimi zrobić ? Możecie na przykład upiec taką oto trójkolorową babeczkę. Łatwa, szybka i smaczna - tak w skrócie można ją opisać. Jest lekko gąbczasta i wilgotna, z cynamonową nutą. 

 
 
Składniki:

- 4 białka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 i 1/2 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1/2 szklanki oleju

- 1/2 szklanki mleka

- 1 łyżka kakao

- 1 łyżeczka cynamonu


Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodawać stopniowo mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mleko, ekstrakt z wanilii i delikatnie połączyć.

Ciasto podzielić na 3 równe części, jedną odstawić, do drugiej dodać łyżkę kakao, a do trzeciej łyżeczkę cynamonu, wymieszać.

Formę na babkę (z kominkiem) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do foremki wlewać na zmianę po łyżce każdego rodzaju ciasta. Piec w 180 st.C przez około 50 minut.


Przepis pochodzi z tego bloga.

17 komentarzy:

  1. o, Evenko, bardzo podoba mi się Twoja wersja tej babki, mam nadzieję, że smakowała, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda dzięki tym trzem kolorkom, no i jakaś alternatywa dla białkowej bezy. Dziekuje :o)

    OdpowiedzUsuń
  3. Martex, smakowała i to bardzo :-) Dziękuję za przepis.

    Dom z mozaikami, dziękuję :-) Po świętach przesłodzone bezy raczej nie przejdą, a taka babka będzie jak znalazł ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczna! Paski w babce są równiutkie jak spod linijki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super! Koniecznie muszę zapisać sobie ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak wilgotna to lubię.
    I piękna jest bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudownie wygląda. Paski idealne.

    OdpowiedzUsuń
  8. ojej, a ja miałam tyle białek :( Teraz będę pamiętać o tej babce! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję Wam za komentarze.

    Paski można zrobić dowolnie - tak jak u martex, czyli na wzór zebry, albo szersze, tak jak u mnie.
    Cieszę się, że podoba się Wam też moja wersja :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakiej szerokosci jest Twoja foremka?
    Mosia

    OdpowiedzUsuń
  11. Piekłam w formie o śr. 26 cm, ale mniejsza też będzie dobra, a może nawet lepsza - przynajmniej ciasto wypełni ją po brzegi, a nie tylko do połowy tak jak u mnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Upieklam :) Bardzo dobre i smaczne to ciasto . Uzylam foremki babkowej z kominem 21 cm i dalam 2 lyzeczki cynamonu bo uwielbiam jego smak i aromat :)dzieki za przepis
    Mosia

    OdpowiedzUsuń
  13. mam pytanko, piekłaś z termoobiegiem czy bez? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bez termoobiegu.
    Z termoobiegiem trzeba obniżyć temperaturę o jakieś 10-20 stopni.

    OdpowiedzUsuń