poniedziałek, 13 maja 2013

Kremówki z bitą śmietaną



Pewnego dnia zdałam sobie sprawę z tego, że na blogu nie ma przepisu na jedną z najstarszych receptur, jakie posiadam, a mianowicie na napoleonkę. Postanowiłam to jak najszybciej nadrobić. Urozmaiciłam ją jednak o dodatek bitej śmietany, więc i nazwę musiałam zmienić na kremówkę. Czułam, że jeśli tego nie zrobię, to posypią się komentarze ze "sprostowaniem" nazwy ;-)




Ciasto:
- 1 kostka masła (250 g)
- 2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany

Mąkę posiekać z masłem, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na połowę i włożyć do lodówki na co najmniej 1 i 1/2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa jednakowe placki wielkości blaszek (u mnie 23 x 33 cm), ponakłuwać widelcem i upiec w temp. 200 st.C na złoty kolor (z termoobiegiem zajmuje to ok. 15 minut). Ostudzić.

Ciasto jest dosyć delikatne i kruche, więc dobrze jest upiec je na pergaminie, żeby łatwiej je było przenosić.

Masa budyniowa:

- 3/4 szkl. cukru
- 3 szkl. mleka
- 1 łyżka masła
- cukier waniliowy
- 3 żółtka
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem, masłem i cukrem waniliowym. Resztę mleka (1 szkl.) wymieszać z żółtkami i obydwiema mąkami. Wlać na gotujące się mleko i podgrzewać ciągle mieszając, aż zrobi się budyń. Odstawić do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Lekko ciepłą masę wyłożyć na wcześniej upieczony placek.

Bita śmietana:
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- ok. 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, jeśli ktoś woli słodsze)
- odrobina aromatu śmietankowego lub waniliowego

Wszystko razem ubić na sztywno i rozsmarować na masie budyniowej. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i schłodzić. Podawać posypane cukrem pudrem i pokrojone na kwadratowe porcje.



18 komentarzy:

  1. uwielbiam!!! a mój mąż to życzy sobie całą blachę tylko dla siebie :D fajny pomysł z bitą śmietaną, nadała jej jeszcze większej delikatności :D pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze tylko dobra kawa i mamy smakowity komplet :) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają uroczo. Chętnie przygarnęłabym kilka na podwieczorek :)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale :) Chętnie bym zjadła taką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wprost idealna kremówka! Z tego ciasta robiłam dotychczas ciasteczka. Smakowały pysznie, jak z ciasta francuskiego.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne kremówki. Wyglądają idealnie.:)
    Cieszę się,że jesteś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smacznie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  8. Malwinka, super ! - o to chodziło ;-)

    Łucja mój też potrafi sporo wrąbać, ale tylko ciasta i pizzy ;-))

    Bo(ro)n, uwaga na klawiaturę ;-)

    Plum, kawka jak najbardziej, ale może być i herbata :-)

    Panno Malwinno, dziękuję :-)

    Justyna, dobrze powiedziane ;-)

    Shinju, ja też, ja też ! (już ich nie ma ;(

    Daktyle, dziękuję. No właśnie fajne to ciasto, bo smakuje podobnie do francuskiego, a pracy przy nim tyle, co nic :-)

    Majanko, dzięki :-) Miałam zaległości działkowo-ogródkowe i inne takie tam ;-)

    Przecinkowa, dziękuję, mam nadzieję, że ktoś się na nie skusi :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z budyniem z torebki na pewno nie bylaby taka smaczna!

    OdpowiedzUsuń
  10. Też tak myślę - coś za coś ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna! I z własnym ciastem.
    Częstuje się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Elegancko Ci wyszła, na jednej by się nie skończyło :)

    OdpowiedzUsuń
  13. a robił ją ktoś ?? Dobra smakowo?

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystko super, ciasto pycha... ale jeden problem... trochę słów na 'k' poleciało przy krojeniu - ciasto mi się łamało, i śmietana przy okazji trochę wypływała. Nie wiem, proporcje dałam jak w przepisie. Ale zapudrowałam i ogólnie nie wyglądało to źle :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O tyle dobrze, że ciasto smakowało ;-)
    Co mogę doradzić (na przyszłość), to usztywnić dodatkowo śmietanę "fixem", a ciasto zagnieść w miarę szybko, przy czym masło musi być naprawdę zimne. Dłuższe wyrabianie i ocieplanie ciasta źle wpływa na jego konsystencję - krótko mówiąc robi się "kluchowate", a po upieczeniu twarde.

    OdpowiedzUsuń