niedziela, 16 czerwca 2013

Kruche ciasto serowo-rabarbarowe



To już ostatnie, zaległe ciasto z rabarbarem - tym razem w połączeniu z serem. Przepis powstał właściwie pod wpływem chwili. Kruche ciasto jak na szarlotkę, do tego masa serowa z kostki twarogu, którą musiałam jak najszybciej wykorzystać i rabarbar z przydomowego ogródka. Wierzch ciasta posypałam jeszcze grubym cukrem, bo m-żonek lubi ;-)

 




Ciasto:
- 500 g mąki
- 3/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 200 g margaryny
- 2 żółtka + 1 całe jajko
- 1 łyżka śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
- 250 g sera twarogowego
- ok. 3 łyżki cukru (do smaku)
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- odrobina aromatu waniliowego

Poza tym:
- ok. 500 g rabarbaru


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z tłuszczem. Jajko i żółtka wymieszać z cukrem, śmietaną i cukrem waniliowym. Połączyć z mąką i tłuszczem, zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Jedną rozwałkować i wyłożyć do blachy (23 x 33 cm), a drugą zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.

Rabarbar pokroić na ok. 2 cm kawałeczki.

Przygotować masę serową miksując ze sobą wszystkie jej składniki. Wyłożyć do blaszki na ciasto i posypać rabarbarem. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta kruchego (dodatkowo posypałam jeszcze grubym cukrem). Piec w temp. 190 st.C przez około 45 minut.



11 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! W tym roku rabarbar i mnie smakuje wyjątkowo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada pysznie:) Uwielbiam rabarbar ale nie laczylam go jeszcze z serem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie zarumieniona kruszonka i ukochany mój rabarbar :) pysznie wygląda to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zostal ci jeszcze kawaleczek? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja już robiłam w tym roku sernik z rabarbarem tylko inny przepis ale to jest dobre połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypróbowałam już dwa twoje przepisy na ciasto z rabarbarem - szczególnie smakuje nam ten z kruszonką. Tego już jednak nie zrobię, bo zaczynamy wyglądać jak pączki w maśle - może w przyszłym roku. Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha pomysł z tą warstwą serka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Daktyle, ja w dzieciństwie nawet nie znałam smaku rabarbaru, więc teraz nadrabiam zaległości ;-)

    Marzena, koniecznie spróbuj, bo z serem nie tylko wygląda, ale i smakuje pysznie ;-)

    Wiewiórko, dziękuję :-)

    Maggie, niestety, nie zostały nawet okruszki ;-)

    Anonimie, śmiem twierdzić, że nawet bardzo dobre ;-)

    Promyku, oj tam... trzeba korzystać dopóki jest ;-))

    Kamciss, też mi się podoba ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda znakomicie i pewnie też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Połączenie idealne)))mmm pycha)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tu mnie nie było, więc nadrabiam i jestem.
    Uwielbiam takie ciasta. Chętnie bym wciągnęła duuuży kawałek !:)

    OdpowiedzUsuń