środa, 27 listopada 2013

Korzenne ciasto z dynią



Kolejne ciasto z dynią, tym razem nie z puree, a z surową, startą dynią. To bardzo ułatwia sprawę i przygotowanie takiego ciasta nie zajmuje nam wiele czasu. A ze względu na dodatek przypraw korzennych, może być ono taką przygrywką do przedświątecznego "pierniczenia" :-)




Składniki:
- 2 szklanki startej dyni
- 3 jajka (o temp. pokojowej)
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych do piernika (dałam 2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczkę przyprawy)
- dodatkowo dodałam jeszcze odrobinę aromatu waniliowego


Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując dodawać stopniowo olej. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą. Powstałą mieszankę dodawać stopniowo do ciasta. Gdyby masa zaczęła robić się zbyt gęsta, dodać startą dynię i dopiero w tym momencie dosypać resztę mieszanki mącznej. Wszystko razem wymieszać łyżką. Wyłożyć do natłuszczonej i wsypanej tartą bułką lub wyścielonej pergaminem formy (u mnie 9 x 33 cm). Piec w temp. 180 st.C przez około 50 minut (sprawdzić patyczkiem). Piekłam z termoobiegiem w 160 st.C.


Przepis znalazłam na tym blogu.

8 komentarzy:

  1. wygląda ciekawie:) ja jutro będę robić też jakieś korzenne ciasto:D jeszcze nie wiem co dokładnie:D Bardzo lubię Twoje przepis, dużo z nich wykorzystuje w kuchni:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mnie to cieszy i polecam się na przyszłość :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasto. Faktycznie akurat na Święta. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że chyba będę musiała zrobić większe zapasy dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjne ciacho Evenko! :)
    Mam nadzieję, że "popierniczysz" także w czasie Festiwalu Pierniczków. Serdecznie zapraszam.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za komentarze :-)

    Majanko, jeżeli tylko uda mi się zgrać w czasie, to na pewno dołączę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie wygląda z tymi pomarańczowymi kropeczkami dyniowymi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada cudnie, troche piernikowato. Takie proste, niepozorne, a z pewnoscia smaczne.

    OdpowiedzUsuń