piątek, 6 grudnia 2013

Krajanka serowo-dyniowa



Płatki owsiane są zdrowe, ale nie każdy lubi owsiankę. W tym cieście można ich trochę przemycić, a ciekawe połączenie smaków sprawia, że "nie kłują w zęby" ;-) Orzechy, ser, dynia, cynamon, imbir, wanilia... cała gama aromatów, ale świetnie ze sobą współgrająca. 

 

Składniki na formę 23x23 cm (użyłam trochę większej):

Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki jasnego, brązowego cukru
- 115 g bardzo zimnego masła, pokrojonego na kawałki
- szczypta soli
- 1 szklanka orzechów 'pecan' (można zastąpić włoskimi)
- 3/4 szklanki płatków owsianych

Masa serowo-dyniowa:
- 225 g serka "Philadelphia", temperatura pokojowa (użyłam twarogu)
- 3/4 szklanki przecieru z dyni*
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu (dałam 1 łyżeczkę)
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru (dałam pół łyżeczki)

Górna warstwa:
- 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru
- kilka kropli ekstraktu z wanilii

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.

Przygotować spód ciasta. W malakserze zmiksować masło, mąkę, cukier i sól, aż powstaną spore okruszki. Następnie dodać drobno posiekane orzechy, płatki owsiane i miksować, aż ciasto zacznie tworzyć wilgotne grudki.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Do przygotowanej formy wsypać 3 i 1/2 szklanki powstałych okruszków i wylepić nimi dno. Pozostałe okruszki (u mnie wyszło ok. pół szklanki, więc nadebrałam z blaszki, żeby było 3/4) rozsypać na drugiej blasze i piec przez około 10 minut - do lekkiego zrumienienia. Od czasu do czasu należy je przemieszać. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na blasze.

Spód ciasta upiec na lekko rumiano, przez około 10-15 minut. Wyjąc z piekarnika i lekko przestudzić.

W czasie kiedy spod się piecze, przygotować masę serowo-dyniową. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i wylać na jeszcze ciepły spód. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut, aż masa zetnie się w środku, a brzegi zaczną się lekko unosić.

Przygotować górną warstwę. Śmietanę wymieszać z cukrem i wanilią, rozprowadzić równo na gorącym cieście. Całość ponownie wstawić do piekarnika na około 5 minut. Wystudzić.

Zimne ciasto posypać upieczonymi okruszkami, lekko wciskając je w masę. Schłodzić w lodowce, a potem pokroić na kwadraty.


* Przygotowanie przecieru z dyni.
Dynię obrać ze skórki, pokroić w kostkę i zapiekać w piekarniku w temperaturze 200ºC, przez około 30 minut, do miękkości. Albo ugotować w garnku, w niewielkiej ilości wody, pod przykryciem. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę w celu odparowania wody. Następnie dynię zmiksować lub rozdrobnić widelcem.




Przepis podała Bajaderka.

10 komentarzy:

  1. Ta górna warstwa aż się prosi o zeskubanie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :D To mi przypomniało, że kiedyś lubiłam zeskubywać kruszonkę z ciasta ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. oooo, jaką mam na nią ochotę! pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi i wygląda kusząco. Jeszcze nigdy nie zrobiłam, ani nie jadłam żadnego ciasta dyniowego.

    OdpowiedzUsuń
  5. To czas najwyższy spróbować, a jest w czym wybierać ;-)

    Dziękuję za komentarze :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne to ciasto. Kusi, kusi. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mi się podoba ten pomysł! : )
    Oryginalne połączenie!
    Wygląda tak apetycznie, że szkoda nie spróbować! : )

    OdpowiedzUsuń
  8. O, robiłam tę krajankę! Była smaczna. :)
    Uściski :*

    OdpowiedzUsuń