wtorek, 24 czerwca 2014

Truskawkowiec sypany




Zapewne znany jest Wam przepis na szarlotkę sypaną (o dziwo, nie ma go jeszcze na blogu, ale nadrobimy ;-). To ciasto robi się tak samo, tyle, że zamiast jabłek dodajemy truskawki. Bez ucierania, zagniatania i wyrabiania, czyli kolejny prosty przepis na smaczne ciacho.



Składniki:
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. kaszy manny
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego
- 150 g masła
- 1 – 1 i 1/2 kg truskawek


Mąkę wymieszać z cukrem, kaszą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

Umyte i osuszone truskawki pokroić na plasterki.

Do tortownicy (26 cm) wsypać 1/3 sypkich składników i równo rozprowadzić. Na wierzchu położyć kilka wiórków masła (ok. 30 g) , wyłożyć połowę truskawek, posypać znowu 1/3 sypkiej mieszanki i resztą truskawek. Truskawki posypać pozostałymi sypkimi składnikami, a na wierzchu rozłożyć resztę pokrojonego na drobne kawałeczki masła. Piec około 1 godziny w temp. 180 st.C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz