poniedziałek, 30 czerwca 2014

Placek z truskawkami na cieście serowym




To już niestety końcówka sezonu truskawkowego (nie biorę pod uwagę „plastikowych” truskawek, które można kupić przez cały rok). A zatem na zakończenie (o ile nie wymyślę czegoś jeszcze ;-) proponuję taki oto prosty placek truskawkowy. Przepis pochodzi z bardzo starego numeru gazetki „Ciasta domowe” i w oryginale jest on z gotowanymi wiśniami. Jednak jak dla mnie truskawki smakują o niebo lepiej :-)

wtorek, 24 czerwca 2014

Truskawkowiec sypany




Zapewne znany jest Wam przepis na szarlotkę sypaną (o dziwo, nie ma go jeszcze na blogu, ale nadrobimy ;-). To ciasto robi się tak samo, tyle, że zamiast jabłek dodajemy truskawki. Bez ucierania, zagniatania i wyrabiania, czyli kolejny prosty przepis na smaczne ciacho.

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Łatwa drożdżówka z truskawkami, serem i kruszonką




„Łatwa” drożdżówka, bo bez zagniatania. Od jakiegoś już czasu moja ulubiona. Punktem wyjścia był ten przepis, ale przerobiłam go nieco i tego się trzymam do dziś. Była już wersja z dżemem, serem i różnymi owocami. Polecam wypróbować i pokombinować także z innymi dodatkami :-)

piątek, 20 czerwca 2014

Owsiane kwadraciki z truskawkami i rabarbarem




To takie ciasto – nie ciasto. Gdyby pokroić je na węższe kawałki i odjąć trochę cukru, to można by je nazwać batonikami śniadaniowymi ;-) Wypiek nieskomplikowany, ze zdrowym dodatkiem w postaci płatków owsianych, bardzo smaczny.

Słodycz ciasta i lukru przełamuje tu kwaskowate nadzienie truskawkowo-rabarbarowe, a to dosyć zgrany duet :-) Ostatecznie można użyć samych truskawek, ale jeżeli macie jeszcze dostęp do rabarbaru, to warto go wykorzystać.

wtorek, 17 czerwca 2014

Jogurtowe ciasto z rabarbarem




Dziś mam dla Was już trochę spóźniony przepis na ciasto z rabarbarem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zmienić rabarbar na truskawki ;-)

Ciasto jest bardzo proste i szybkie, a do jego przygotowania nie potrzeba miksera. I rzecz najważniejsza – jest bardzo smaczne :-)

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Szarlotka krucho-drożdżowa




Co prawda szarlotka bardziej kojarzy mi się z nadzieniem z surowych jabłek, a z prażonymi to już jabłecznik, ale mniejsza o nazwę, bo ciasto jest przepyszne i na tym właśnie należy się skupić :-) To jedna z najlepszych szarlotek jakie jadłam ! Smakowała wszystkim bez wyjątku i zniknęła tak szybko, że zaraz upiekłam drugą, a naprawdę rzadko mi się zdarza, żebym piekła to samo ciasto dwa razy pod rząd. 
Ciasto jest mało słodkie, dlatego nadzienie trzeba odpowiednio doprawić (dosłodzić), no i należy pamiętać o tym, że lukier doda sporo słodyczy. Oczywiście można z niego zrezygnować i wierzch ciasta posypać jedynie cukrem pudrem. Albo zrezygnować z jednego i drugiego, a zamiast tego porcję szarlotki zaserwować z lodami waniliowymi lub śmietankowymi – polecam szczególnie na upalne dni :-)

czwartek, 5 czerwca 2014

Ciastka kukurydziano-czekoladowe




Ciasteczka w stylu ‚Chocolate chip cookies’, różniące się od tych oryginalnych dodatkiem mąki kukurydzianej. A tak poza tym wszystko podobnie – równie słodkie jak tamte (choć zmniejszyłam ilość cukru), lekko ciągnące w środku, pyszne i uzależniające. Moich łasuchów nie trzeba było na nie specjalnie namawiać :-)

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Kruche ciasto z rabarbarem i różową pianką




Coś Wam przypomina to ciasto ? I słusznie, bo to trochę zmieniona wersja „Kruchego ciasta z malinami i budyniową pianką„, które na blogu jest już od dawna. Tym razem jednak maliny zastąpiłam rabarbarem i zrobiłam różową, truskawkową piankę. Zmiana w sumie niewielka, ale jakże udana. Ciasto wyszło przepyszne, a rodzinka zachwycona smakiem. Polecam :-)