wtorek, 29 września 2015

Jabłecznik królewski




W sezonie jesiennym dostępne są różne rodzaje owoców, ale jednak jabłka królują. A skoro tak, to i wypiek będzie iście królewski ;-)

Co prawda wyglądem przypomina trochę ciasto z kokosem, które jakiś czas temu robiłam, ale smak ma zupełnie inny.

Cienki biszkopt, masa jabłkowa z dodatkiem galaretki, bita śmietana z serkiem mascarpone, a to wszystko posypane startą czekoladą. Pyszności!

A gdybyście się zastanawiali co jeszcze jest na wierzchu ciasta, bo gołym okiem widać, że nie sama czekolada, to od razu zdradzę, że dodatkowo posypałam wierzch okruszkami z biszkoptu. Wiem, że nie jest to jakiś wykwintny dodatek, ale kolorystycznie pasuje no i nic się nie marnuje ;-))




Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 1/2 szkl. cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
- 1 szkl. mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Wlać olej, krótko wymieszać, potem mleko, a na końcu stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia ostrożnie mieszając łyżką. Ciasto przelać do formy (24 x 36 cm lub nieco mniejszej) wyścielonej tylko na spodzie papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temp. 180 st.C.
Kilka minut studzić w blaszce, po czym wyjąć na kratkę kuchenną, zdjąć papier i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Masa jabłkowa:
- 1 i 1/2 kg jabłek
- ok. 1/2 szkl. cukru (zależnie od kwaśności jabłek)
- 1 galaretka (użyłam truskawkowej, ale może być np. pomarańczowa, cytrynowa, brzoskwiniowa)

Jabłka obrać i wydrążyć, po czym zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokroić na drobne kawałeczki. Wrzucić do garnka, podlać trochę wodą (kilka łyżek) i gotować pod przykryciem do miękkości. Zdjąć pokrywkę, dodać cukier i gotować jeszcze kilka minut. Następnie zestawić z ognia. Do gorących jabłek wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Należy upewnić się, że galaretka całkowicie się rozpuściła.

Z biszkoptu zdjąć przypieczoną skórkę (jeśli mocno się trzyma to nie trzeba), na biszkopcie równo rozprowadzić masę jabłkowo-galaretkową (może być wciąż gorąca lub trochę przestudzona). Całość odstawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki, aby masa zastygła.

Masa śmietankowa:
- 330 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:
- 1/2 tabliczki czekolady

Mocno schłodzoną śmietankę wraz z serkiem ubijać chwilę na małych obrotach, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy, zwiększyć obroty miksera i ubić na sztywno.
Masę śmietanową równo rozsmarować na zastygniętej masie jabłkowej. Wierzch posypać startą czekoladą.

Ja dodatkowo posypałam jeszcze okruszkami z biszkoptu. Powstały one po przesuszeniu „skórki”, którą zdjęłam przed nałożeniem masy jabłkowej.



1 komentarz: