poniedziałek, 30 marca 2015

Sernik – szachownica



  

Był już Metrowiec w postaci szachownicy, a teraz przyszedł czas na sernik.

Do jego upieczenia zachęciła mnie czytelniczka. Nawet podała przepis, ale w związku z tym, że porcja była ogromna, a szachownica trójkolorowa i nie za bardzo wiedziałam jak się za to zabrać (brak dokładnego opisu), dlatego na początek skorzystałam z przepisu Krystyny9 (jest zresztą podobny).
 
Sernik-szachownica to połączenie ciasta murzynkowego z sernikiem. Całość oblana polewą czekoladową smakuje wyśmienicie. Do tego ten atrakcyjny wygląd…

Ciasto aż samo się prosi, żeby je podać na wielkanocnym stole :-)

czwartek, 26 marca 2015

Puszysta babka marmurkowa





Wielkanoc za pasem, a w związku z tym mam dla Was kolejny przepis na babkę. 

Tym razem będzie to babka z czekoladowym, marmurkowym wzorkiem, o wyjątkowo puszystej konsystencji. A to za sprawą aż ośmiu jaj. Zanim zabrałam się za ten przepis miałam obawy, czy taka porcja zmieści mi się do formy, ale okazało się, że zupełnie niepotrzebnie. Z podanych składników wychodzi porcja w sam raz. W smaku natomiast babka jest delikatna i lekko wilgotna, bardzo dobra.
 

Polecam :-) 

poniedziałek, 23 marca 2015

Babka z białą czekoladą i żurawiną




 Jak ten czas szybko leci. Myślę, że już najwyższa pora dodać nowy przepis na babkę.

A babka to nie byle jaka, bo z dodatkiem białej czekolady i żurawiny. Jakoś tak się utarło, że składniki te kojarzą się bardziej ze świętami Bożego Narodzenia, ale że jest to babka, w dodatku bardzo smaczna, więc i na Wielkanoc jak najbardziej ją polecam :-)

poniedziałek, 9 marca 2015

Chatka Baby Jagi





Kolejne ciasto w nowej odsłonie. Sam przepis właściwie pozostawiłam bez zmian, ale wstawiłam nowe zdjęcia, plus dodatkowo instrukcję „krok po kroku”.

Chatka Baby Jagi, zwana także Chatką Puchatka, zalicza się do grona moich faworytów. Przepis mam od bardzo dawna i często do niego powracam. Ciasto jest bardzo proste (wbrew pozorom), ładnie wygląda i co najważniejsze świetnie smakuje. Poza tym nie wymaga pieczenia.