piątek, 29 kwietnia 2016

Ciasto salceson




Ciasto nosi nazwę salceson, choć u mnie bardziej przypomina kaszankę ;-) A wszystko dlatego, że zbyt drobno posiekałam składniki „kruszonki”. Nie ma to jednak większego wpływu na smak ciasta, tylko nazwa może wydawać się komuś nieco myląca.

Ogólnie ciasto jest proste i jego wykonanie nie powinno sprawiać żadnych problemów. Zależnie od rodzaju dodanych owoców, za każdym razem może smakować inaczej. Ja użyłam wiśni z syropu oraz rodzynek. 

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Wiosenne kwiatki – kruche ciasteczka




Kolorowe, kruche ciasteczka cukrowe w kształcie kwiatków. Waszym pociechom szczególnie powinny przypaść do gustu :-)
Nie są trudne do zrobienia i co ważne, nie wymagają specjalnej maszynki – wystarczy nożyk lub ostre nożyczki.
Na początku miałam jednak mały problem z przepisem, bo choć pomysł wydawał mi się bardzo fajny, to efekt końcowy nie zachwycił (po pierwszej turze pieczenia). Postanowiłam więc resztę ciasteczek upiec swoim sposobem. Tym razem wszystko wyszło tak, jak chciałam :-) 

wtorek, 19 kwietnia 2016

Rodzynkowiec




Rodzynkowiec to ciasto czekoladowe, jak sama nazwa wskazuje, z dużą ilością rodzynek. Wiem, że nie wszyscy lubią rodzynki (tak, jak chociażby moje dzieci) , ale ostatecznie można je zamienić na suszone śliwki, czy wiśnie z syropu. Oczywiście w takim przypadku trzeba by też zmienić nazwę ciasta ;-) Jednak cokolwiek dodacie, na pewno będzie pysznie :-)

Przy okazji dodam, że krem nawet po schłodzeniu w lodówce pozostaje przyjemnie kremowy, w przeciwieństwie do innych tego typu kremów na bazie masła, które mocno schłodzone stają się sztywne i muszą pozostać przez jakiś czas w cieple, zanim nabiorą odpowiedniego smaku.

czwartek, 14 kwietnia 2016

Babka migdałowa




Babka migdałowa z krążkami ananasa na wierzchu. Jej słoneczny kolor może choć na chwilę rozjaśni te zasnute chmurami niebo :-) 
Całkiem prosta do zrobienia, wilgotna, aromatyczna i sycąca. Bardzo smaczna.

P.S. A jeśli zastanawialibyście się do czego użyć resztę ananasa (w puszce jest go dużo więcej niż potrzeba do tego ciasta), to mam pewien pomysł, który niedługo powinien pojawić się na Arabesce dodatkowej ;-) 

piątek, 8 kwietnia 2016

Ciasto białkowe (wersja druga)




Ciasto z dużą ilością białek, takie jak tutaj. W zasadzie to jest to samo ciasto, tylko w nowej odsłonie, ponieważ tym razem postanowiłam zrobić nieco „lżejszą” wersję. Dodałam więcej mleka zamiast części oleju, cukier okroiłam o połowę, a polewę czekoladową zastąpiłam cukrem pudrem. Może nie jest to całkiem dietetyczny deser, ale z pewnością mniej kaloryczny od oryginału ;-) A co najważniejsze, smakuje rewelacyjnie – ciasto jest odpowiednio słodkie, wilgotne i sprężyste. Polecam :-) 

poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Chleb pszenny na zakwasie z płatkami owsianymi




Pszenny chleb na zakwasie z dodatkiem zaparzonych płatków owsianych. Delikatny, z miękką skórką i sprężystym, wilgotnym środkiem.

Przygotowania do pieczenia należy zacząć już dzień wcześniej, dokładnie wieczorem, a następnego dnia dokończyć dzieła. Będzie to wymagało sporo czasu (co najmniej czterech godzin) zanim dojdziemy do etapu wyjmowania rumianego bochenka z piekarnika, ale samej pracy jest przy tym niewiele. Czy warto tyle czekać ? Jak najbardziej ! Chleb jest pyszny i długo zachowuje świeżość. Co prawda nie wiem dokładnie jak długo (nie dane mi było tego sprawdzić) i już następnego dnia dzieci zapytały: a co się stało z chlebem ? Cały zjedzony ??

Dlatego też warto upiec od razu dwa bochenki ;-)