czwartek, 30 czerwca 2016

Kokosowe ciasto z porzeczkami




Orzeźwiające ciasto z porzeczkowym nadzieniem i przypieczonym, kokosowym wierzchem.
Już same porzeczki nadają kwaskowego, wyrazistego smaku (zwłaszcza czarne), dlatego użyłam do nich słodkiego dżemu truskawkowego zamiast porzeczkowego. Ciasto na spód też jest mało słodkie, ale za to kokosowy wierzch wyrównuje ten "niedobór" słodyczy. Wszystko razem współgra i tworzy pyszną całość.

czwartek, 23 czerwca 2016

Szwedzkie ciasto z rabarbarem (i truskawkami)




 To ciasto pochodzi ze Szwecji i w oryginale robi się je tylko z rabarbarem. Ja natomiast połowę zastąpiłam truskawkami, więc w mojej wersji wyszło takie nie zupełnie 'rabarberkaka' ;-)
 
Ciasto jest łatwe do przygotowania, słodko-kwaśne w smaku, z zapieczoną maślano-cukrową skorupką na wierzchu. Bardzo dobre - polecam :-)

czwartek, 16 czerwca 2016

Torcik chałwowy bez pieczenia




Wyśmienity torcik chałwowy z serkiem mascarpone i musem czekoladowym. Na zimno, więc idealny na upały (które podobno się zbliżają). Posmakuje nie tylko wielbicielom chałwy. Bardzo polecam :-)

poniedziałek, 13 czerwca 2016

Ciastka smalcowe




To stara receptura, jeszcze z czasów PRL-u, ale ciesząca się popularnością aż do dnia dzisiejszego.
Ciasteczka z tego przepisu są naprawdę pyszne, delikatne i kruche. A to za sprawą przede wszystkim dwóch składników: drożdży i smalcu (nie bójcie się go, to tłuszcz w czystej postaci, bez sztucznych dodatków i wcale nie taki "niezdrowy" jak się powszechnie sądzi).
 
Ciastka te można dowolnie formować, począwszy od prostych kształtów do rogalików włącznie. U mnie wystąpiły w dwóch odsłonach: jako trójkąciki z marmoladą na wierzchu oraz kwadraty z dwoma zawiniętymi rogami, także z marmoladą.

wtorek, 7 czerwca 2016

Ciasto cappuccino z orzechami i jabłkami




Od razu na wstępie przyznam się, że nie byłam pewna, czy ten wpis powinien się ukazać. Głównym powodem mojego dylematu było to, że ciasto nie wyszło tak, jak powinno. Masa była dosyć rzadka, a biszkopt nie dał się przekroić na dwa, równe placki (może miałam gorszy dzień ;-). Na powtórkę też się nie zanosiło, przynajmniej w najbliższym czasie, bo ciasto jest jednak dosyć pracochłonne i... bardzo podzielne (to naprawdę duża porcja mocno sycącego ciacha). Poza tym ten rodzaj ciasta bardziej kojarzy mi się z klimatami jesienno-zimowymi, ale to akurat jest szczegół - jak ktoś lubi, to i latem będzie zajadał się piernikami lub makowcem ;-)

W każdym bądź razie zapowiadało się, że ten przepis nie zawita na moim blogu, a jednak... Uznałam, że warto go tu zamieścić, bo ciasto jest pyszne ! Może nie wygląda zbyt ładnie (powinny być widoczne poszczególne warstwy), ale smakuje wyśmienicie. Nie jeden już raz przekonałam się, że tzw. nieudana wersja smakuje lepiej niż ta właściwa ;-) Czy tak jest i tym razem, tego nie wiem, bo nie mam porównania, ale jak zrobię kiedyś drugie podejście, to dam znać :-)

czwartek, 2 czerwca 2016

Zdrowe ciastka owsiane




Niedawno córka miała za zadanie przynieść do szkoły coś zdrowego do jedzenia. Wspólnie więc przygotowałyśmy na tę okazję takie oto ciasteczka. Owsiane, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, bez tłuszczu i cukru. Nie były one jednak całkiem niesłodkie, bo dodałyśmy miodu, a poza tym dorzuciłyśmy banany, które dodały jeszcze trochę słodyczy.
 
Jak ciastka zostały przyjęte ? Cóż, jedenastolatkom nie przypadły do gustu, ale gimnazjalistom już tak :-)