czwartek, 11 sierpnia 2016

Ciasto czekoladowe z twarogiem i wiśniami




Po przerwie zapraszam na kolejne ciasto z dodatkiem wiśni, tym razem czekoladowe z masą twarogową. Owoce jednak nie muszą być w tym przypadku świeże (mogą być mrożone, z kompotu lub syropu), więc nie przejmujcie się, jeśli są już nieosiągalne. Co więcej, pomimo, iż z wiśniami ciasto smakuje wybornie, to równie dobrze sprawdzą się też maliny. Wiem, bo na blogu jest już podobne ciasto, właśnie z malinami ;-)



Składniki:

- 100 g gorzkiej czekolady

- 120 g masła

- 150 g cukru (50 g + 100 g)

- 4 jajka (2 do ciasta i 2 do masy twarogowej)

- 150 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 300 g tłustego twarogu, zmielonego (użyłam twarogu z wiaderka)

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 300 g wiśni (świeżych, mrożonych, z kompotu lub syropu)

- szczypta soli


Połamaną czekoladę rozpuścić razem z pokrojonym na kawałeczki masłem w małym rondelku (na parze lub w gorącej, ale nie wrzącej wodzie). Odstawić do ostygnięcia.

W misce wymieszać (najlepiej za pomocą trzepaczki) zmielony twaróg, 100 g cukru i 2 jajka, do uzyskania gładkiej masy. Odstawić na bok.

W osobnej misce utrzeć mikserem pozostałe 2 jajka z 50 gramami cukru, solą i cukrem waniliowym. Następnie dodać roztopioną czekoladę, zmiksować. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.

Okrągłą tortownicę o średnicy 23 cm lub mniejszej (ja użyłam 24 cm) natłuścić i posypać mąką (nadmiar mąki radzę wystukać z formy, bo potem będzie ciężko rozsmarować dolną warstwę ciasta).

Na spodzie formy rozsmarować 1/3 ciasta czekoladowego. Wyłożyć na nie połowę masy serowej i poukładać połowę odcedzonych z soku wiśni. Następnie ponownie dać 1/3 ciasta czekoladowego, resztę masy twarogowej i wiśnie. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto czekoladowe.

Uwaga: ciasto czekoladowe jest dosyć gęste i nie da się go rozsmarować na masie twarogowej (która jest rzadka), dlatego radzę drugą i trzecią warstwę ciasta nakładać łyżką w postaci małych łatek.

Ciasto piec w temperaturze 180 st.C przez 40-50 minut (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika).




Przepis znalazłam tutaj, a oryginalnie pochodzi stąd.

13 komentarzy:

  1. Piękne! Nie mogę się napatrzeć!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada i wiśnie - duet idealny :) Ciasto bardzo apetyczne, Evenko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też uważam, że to dobre połączenie ;-) Dziękuję Wedelko, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W dodatku całkiem nie planowany :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda ślicznie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję, jest smaczne, na serio :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super i pewnie jest mega pyszne!
    Zapraszam do siebie

    wszystko-smaczne.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie zakochałam się w tym cieście od pierwszego zjedzenia. Świetne połączenie twarogu, czekolady i owoców. Piekłam je już w różnych wariantach, z malinami (świeżymi), wiśniami (z kompotu), jagodami (mrożonymi) i za każdym razem smakowało świetnie. Warto użyć czekolady dobrej jakości - smak i kolor stają się pełniejsze (ale to pewnie oczywista oczywistość :)). Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Proszę bardzo :-) Sama muszę zrobić powtórkę tego ciasta, bo mam niedosyt (zdążyłam spróbować tylko kawałek) ;-))

    OdpowiedzUsuń