środa, 14 września 2016

Ciasto z cukinią i orzechami





Ciasto z cukinią robiłam już w kilku wersjach, ale każda z nich była czekoladowa albo przynajmniej korzenna, czyli też w ciemnym kolorze. Tym razem więc postanowiłam upiec jasną wersję. 
Ciasto wyszło wilgotne (to główna cecha ciast z dodatkiem cukinii i za to najbardziej je lubię), o smaku waniliowo-orzechowym. Pyszne ! Do tego ładnie wygląda z tymi zielonymi drobinkami cukinii i jest proste w wykonaniu. 

Polecam :-)



Składniki:

- 220 g masła (rozpuszczonego)

- 4 jajka

- 1 szkl. drobnego cukru

- kilka kropli olejku waniliowego

- 320 g mąki

- szczypta soli

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 300 g młodej cukinii

- 2/3 szkl. orzechów włoskich


Cukinię (razem ze skórką) zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Podłużną formę (keksówkę) o pojemności 1,5 litra wysmarować rozpuszczonym masłem, za pomocą pędzelka.

Resztę masła zmiksować razem z jajkami, cukrem, solą i wanilią. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować (tylko do połączenia się składników). Następnie dodać startą cukinię oraz orzechy włoskie. Wszystko razem wymieszać łyżką i wyłożyć do przygotowanej formy. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 st.C i piec wstępnie 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec jeszcze 40 minut (do suchego patyczka). Studzić w formie przez kilka minut, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.





Na podstawie tego przepisu.

2 komentarze:

  1. Ciasta z cukinią lubię w każdej odsłonie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To tak jak ja :-) Lubię też odkrywać coraz to inne odsłony ;-)

    OdpowiedzUsuń