czwartek, 10 sierpnia 2017

Ciasto cytrynowo-kokosowe bez pieczenia

  

Proste ciasto deserowe, o cytrynowo-kokosowym smaku. Z dodatkiem białej czekolady.
Lekkie, piankowe i orzeźwiające, a do tego bez pieczenia - w sam raz na upały.






Składniki:
- 330 ml śmietanki 30%
- 1 bita śmietana w proszku "Śnieżka"
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 biała czekolada (100 g)
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 paczka okrągłych biszkoptów

W garnuszku zagotować 2 szklanki wody*. Odstawić z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać połamaną na kawałeczki czekoladę, rozpuścić w galaretce i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
W międzyczasie dno tortownicy (24 cm średnicy) wyłożyć biszkoptami.
Zimną śmietankę ubić ze "Śnieżką", stopniowo dolewać chłodną galaretkę z czekoladą. Na koniec wsypać 3/4 wiórków kokosowych i wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wierzch posypać resztą wiórków kokosowych. Całość wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

*Ciasto po zastygnięciu jest delikatne i "piankowe", jeśli chcemy uzyskać bardziej zwartą masę, należy użyć mniej wody do galaretki (proponuję 1 szklankę).



5 komentarzy:

  1. Jakie fajne, leciutkie ciasto wakacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie leciutkie! Jak chmurka ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo bardzo dobre, nie mogłam się oprzeć, by nie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ leciutkie! Musi mieć niesamowitą konsystencję - coś, jakby jeść chmurkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja się cieszę na ten przepis!Kilkanaście lat temu, robiłam bardzo podobny (bez kokosa i czekolady, ale z owocami) wielopoziomowy "żelkowiec" - kilka warstw galaretki i pianki. Ostatnio "chodził" za mną ten deser, a ja nie mogłam sobie przypomnieć jak to było z tą "śnieżką"?.... Bardzo dziękuję, oczywiście już wypróbowałam cytrynowo-kokosowa wersję i jest rewelacyjna :) Udekorowałam górę kilkoma świeżymi malinami - PYCHA! :)

    OdpowiedzUsuń