sobota, 30 czerwca 2018

Ciasto z porzeczkami i kokosową pianką



Miękkie, półkruche ciasto z czarną porzeczką w środku i kokosową pianką na wierzchu. Samo ciasto najpierw uciera się, a dopiero potem zagniata i chłodzi. To właśnie dzięki temu jest ono takie delikatne. Do tego wyraziste w smaku porzeczki oraz słodka pianka kokosowa, choć nie aż tak słodka jak beza. Wszystko razem tworzy bardzo smaczną całość.




Ciasto:
- 250 g masła (temp. pokojowa)
- 3/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
- 3 i 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:
- 500 g czarnej porzeczki*
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pianka kokosowa:
- 5 białek
- 2 czubate łyżki cukru (zwykłego)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g wiórków kokosowych


Porzeczki umyć, osuszyć.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać żółtka oraz jogurt, ciągle ucierając. Następnie wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować dopóki mikser da radę ;-) Resztę wymieszać łyżką lub po prostu zagnieść. Na koniec uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Schłodzone ciasto podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować, włożyć do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki (23 x 33 cm), nakłuć widelcem. 
Osuszone porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną i wysypać na ciasto. Porzeczki przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier zwykły i ubijać do jego rozpuszczenia. Następnie dodać cukier puder, chwilę jeszcze ubijać, po czym dodać mąkę ziemniaczaną z wiórkami kokosowymi i krótko zmiksować na najniższych obrotach. Kokosową piankę równomiernie rozsmarować na cieście.

Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 40 minut. Gdyby wierzch zbyt mocno się rumienił, pod koniec pieczenia przykryć folią aluminiową.

*Dodałam trochę więcej porzeczek (ok. 600 g), bo tyle akurat miałam, ale przy takich kwaśnych owocach 500 g w zupełności wystarczy.

Na podstawie przepisu z tej strony.


5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię wszystkie ciasta z dodatkiem kokosa, a jeśli ich słodycz przełamana jest kwaskowym smakiem owoców, to dla mnie idealne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rafał Dworak2 lipca 2018 14:39

    Wszystko w tym roku za szybko. Już praktycznie po przeczkach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybko to jeszcze nie problem, oby w ogóle było co zbierać. Truskawkami nie nacieszyłam się w tym roku.

      Usuń
  3. Czy mogą być użyte mrożone porzeczki ☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą, tylko trzeba je wcześniej rozmrozić i odcedzić.

      Usuń