czwartek, 7 czerwca 2018

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem mlecznym



Kruche ciasto, truskawki i budyń. To połączenie dosyć znane i lubiane, ale mnie osobiście zaintrygował ten budyń mleczny. Powiecie pewnie: no przecież każdy budyń jest mleczny... Tak też i ja w pierwszej chwili pomyślałam, dopóki nie przeczytałam przepisu. Otóż ten budyń jest tak naprawdę podwójnie mleczny, ponieważ zawiera jeszcze dodatkowo mleko w proszku. Czy jest przez to wyjątkowy ? Jak najbardziej - jego smak kojarzy mi się z białą czekoladą i doskonale komponuje się z truskawkami.




Składniki na ciasto:
- 650 g mąki tortowej (4 szkl.)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. cukru pudru
- 300 g  margaryny lub masła
- 6 żółtek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- odrobina aromatu waniliowego


Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Dodać pokrojoną margarynę (lub masło) i razem posiekać. Następnie dodać żółtka, śmietanę oraz aromat. Wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na połowę (jedna część może być nieco większa). Jedną porcję ciasta (tę większą) rozwałkować i wyłożyć na spód blaszki (24 x 36 cm) wyścielonej pergaminem. Drugą porcję ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki (na ok. pół godziny).


Składniki na budyń:
- 600 ml mleka
- 170 g mleka w proszku
- 6-8 łyżek cukru   
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy

Dodatkowo:
- ok. 600 g truskawek (można zastąpić innymi owocami, np. jagodami, czy malinami)


Mleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy zalać połową mleka, dokładnie wymieszać i zagotować na średnim ogniu (ciągle mieszając, bo łatwo się przypala). Pozostałe mleko  wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka z cukrem. Gotować, aż budyń będzie gęsty (w dalszym ciągu mieszając). Odstawić.

Przestudzony budyń równomiernie rozprowadzić na cieście w blaszce. Posypać pokrojonymi truskawkami (jeżeli są małe, to nie trzeba kroić). Na wierzch zetrzeć zamrożoną część ciasta. Piec w temperaturze 180 st.C przez 40-45 minut.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.



Na podstawie tego przepisu.

3 komentarze:

  1. Ciasto zrobiłam już jakiś czas temu, dodałam maliny, truskawki i czerwone porzeczki,smakowało prze wyśmienicie i zniknęło w mig mimo, że coś poszło mi nie tak:) - gdyż po kilku godzinach kruche ciasto zamieniło się w skałę, robiłam wszystko zgodnie z przepisem, zaraz zabieram się ponownie do jego upieczeniu,może tym razem się uda w stu procentach, już nie mogę się doczekać tego pyszniuchnego kremu mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto posmakowało :-) Aby było delikatniejsze, można je bardziej spulchnić dodając nieco więcej proszku do pieczenia.
      A przy okazji mała uwaga: ciasto kruche nie lubi być długo wyrabiane, do tego w gorącym pomieszczeniu (w czasie upałów niestety trudno tego uniknąć), bo rzeczywiście potem może wyjść zbyt twarde i zbite, zamiast delikatne i kruche.

      Usuń