czwartek, 30 sierpnia 2018

Kruche ciasto z dżemem



Proste, kruche ciasto z dżemem. Porcja jest na dużą blachę, ale placek wychodzi całkiem cienki, więc raczej szybko powinien zostać skonsumowany. Wiem to po swojej rodzince :-)
Często dodaję do ciasta mieszankę kilku rodzajów dżemu (w ramach opróżniania lodówki z zalegających słoiczków), ale zawsze dominuje w niej smak truskawkowy. A ostatnio lubię też dodać do tego wszystkiego choć trochę dżemu pomarańczowego - wtedy to jego aromat jest najbardziej wyczuwalny, pomimo małej ilości.



Składniki:
- 600 g mąki (+ ok. 70 g)
- 2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 200 g cukru
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 2 łyżki śmietany
- trochę aromatu waniliowego
- szczypta soli

- duży słoik dżemu


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną margarynę i razem posiekać. Żółtka i jajko wymieszać z cukrem, solą oraz śmietaną, a następnie wraz z aromatem waniliowym dodać do mąki z margaryną. Zagnieść jednolite ciasto i uformować z niego równy wałek na posypanym mąką blacie. Odkroić z niego 1/3, a resztę ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Do pozostawionej części (czyli tej 1/3 całości) dodać 2 łyżki cukru i około 70 g mąki (tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do rąk). Rozetrzeć jak na kruszonkę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód blachy (33 x 40 cm). Posmarować dżemem i posypać ciastem kruszonkowym. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 30 minut.

3 komentarze:

  1. duża blacha to jakie wymiary? jak mam blaszkę 20x30, to o ile zmniejszyć składniki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wymiary są podane :-)
    Składniki zmniejszyć mniej więcej o połowę. A żeby było prościej, radzę dać całe jajko i 1 żółtko, dosypując nieco więcej niż połowę mąki podanej w przepisie, a resztę składników podzielić równo na pół.

    OdpowiedzUsuń