czwartek, 23 maja 2019

Półkruche ciasto z budyniem i rabarbarem


Ciasto, które powstało na bazie przepisu na szarlotkę z budyniem. Zamieniłam tylko jabłka na rabarbar, a budyniowi dodałam nieco różowego koloru. Krótko mówiąc, zrobiłam bardzo wiosenną wersję tej szarlotki :-)
Jeśli chcecie, możecie użyć samego budyniu truskawkowego, wtedy kolor i smak będą jeszcze bardziej intensywne. Albo możecie też całkowicie zrezygnować z różu i truskawkowego akcentu, dodając jedynie budyń śmietankowy.


Składniki:
- 500 g mąki
- 250 g margaryny (lub masła)
- 1 szkl. cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Poza tym:
- 2 budynie śmietankowe lub truskawkowe*
- 3 i 1/2 szkl. mleka (trochę mniej niż litr)
- 4 łyżki cukru
- 400 g rabarbaru

*Użyłam 1 budyniu śmietankowego i 1 kisielu truskawkowego

Jajka utrzeć z cukrem i solą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i dodać utarte jajka oraz aromat waniliowy, wszystko razem zagnieść. Ciasto podzielić na połowę - jedną rozwałkować i rozłożyć na blaszce (23 x 33 cm), a drugą włożyć do zamrażalnika (na czas mrożenia blaszkę z ciastem można wstawić do lodówki).
Umyty i osuszony rabarbar pokroić na małe kawałeczki, po czym rozsypać równomiernie na cieście.
Niecałą szklankę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, resztę mleka zagotować z cukrem (4 łyżki). Na gotujące mleko wlać rozrobiony budyń i mieszając gotować na małym ogniu przez około 1 minutę. Krótko przestudzić, po czym jeszcze gorący wyłożyć na rababrbar w blaszce. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec w temperaturze 190 st.C przez około 45 minut.
Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. o jakie piękne, pastelowe. A że pyszne, to już wiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję :-) Nam też taka wersja bardzo smakowała.

      Usuń