sobota, 16 listopada 2019

Szarlotka krucha



Szarlotka to jedno z najbardziej znanych i popularnych ciast. Przepisów na nią jest wiele - na cieście cienkim lub grubym, z dużą ilością jabłek, z pianką, bitą śmietaną i wszelkie inne kombinacje. Jednak tym razem proponuję wersję klasyczną - kruchą, bez specjalnych dodatków. I wiecie co ? Niektórzy twierdzą, że to najlepsza szarlotka na świecie :-)



 Składniki:
- 4 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. cukru pudru
- 375 g masła
- 6 dużych żółtek
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- odrobina aromatu waniliowego

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać z pokrojonym na małe kawałeczki masłem. Dodać żółtka, śmietanę i aromat waniliowy. Wymieszać i zagnieść jednolite ciasto, następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę (lub do zamrażalnika na krócej).

Nadzienie:
- 8 kwaskowatych jabłek
- 1/4 szkl. wody
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
- 3 łyżki tartej bułki
- cukier puder do posypania

Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wsypać do rondelka, zalać wodą i dusić pod przykryciem około 15 minut. Dodać cukier i cynamon, a następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z sokiem cytrynowym. Ciągle mieszając gotować przez około 2 minuty (masa powinna być gęsta).

Schłodzone ciasto podzielić na połowę. Jedną część zetrzeć na tarce i równomiernie wysypać w blaszce (23 x 33 cm) lekko posmarowanej masłem lub wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto docisnąć do spodu, posypać tartą bułką, wyłożyć przestudzoną masę jabłkową, a na to zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 1 godzinę (na rumiano).
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Na podstawie tego przepisu.

6 komentarzy:

  1. takie szarlotki są najsmaczniejsze. Ja jedynie wolę więcej jabłek. I bez cynamonu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie z kolei szarlotka bez zapachu cynamonu jest taka mało szarlotkowa :-) Czasem dodaję też inne przyprawy, bardziej "piernikowe", plus cukier waniliowy.

      Usuń
  2. wspaniała :) kruche szarlotki to chyba najlepsze ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardziej przypomina kruchy placek z jabłkami niż szarlotkę, gdzie są jabłka? Na taką porcję ciasta to gdzieś 3 kg jabłek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po pierwsze: nie każdy lubi szarlotki w stylu tatrzańskiej. Po drugie: duże jabłko może mieć nawet ok. 300 g, więc 8 sztuk, to nie tak mało. Po trzecie: składniki nadzienia podałam orientacyjnie, gdyż sama nigdy nie trzymam się twardo przepisu. Możliwe, że tym razem dałam trochę mniej jabłek niż zwykle.

      Usuń