czwartek, 15 kwietnia 2021

Ciasto kostka jabłkowa

 

Kostka jabłkowa to ciasto deserowe na spodzie biszkoptowym, z masą jabłkowo-budyniową, bitą śmietaną i herbatnikami pokrytymi lukrem na wierzchu. To rodzaj delikatnej szarlotki, która wprost rozpływa się w ustach.

 

Biszkopt:
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szkl. oleju
- szczypta soli

Jajka ubić z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Miksując na wolnych obrotach wlewać olej. Następnie mieszając delikatnie łyżką, stopniowo przesiewać obie mąki. Gdy składniki dobrze się połączą, przelać ciasto do wyścielonej papierem do pieczenia formy (23x33 cm). Piec w 180 st.C przez około 25 minut. Wystudzić.

Warstwa jabłkowa:

- 1 kg jabłek (lekko kwaśnych)
- ok. 3/4 szkl. cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 2 x 40 g budyń waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szkl. wody

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wsypać do garnka, dodać 1/4 szkl. wody, cukier, sok z cytryny i cynamon. Gotować do momentu, aż większość jabłek rozgotuje się. Proszek budyniowy rozprowadzić w pozostałej wodzie (1/2 szkl.) i dodać do gotujących się jabłek. Chwilę gotować, po czym odstawić do przestygnięcia. Gdy masa trochę zgęstnieje, wyłożyć równomiernie na biszkopt.

Masa śmietankowa:
- 700 ml śmietanki kremówki 30% (lub 30% i trochę 36%)
- 3 łyżki cukru pudru
- galaretka pomarańczowa
- 2/3 szkl. gorącej wody

Dodatkowo:
- duża paczka herbatników
- 2 niepełne łyżki kwaśnej śmietany
- ok. 1 szkl. cukru pudru
- odrobina aromatu waniliowego

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (gdyby były z tym problemy, wstawić naczynie do garnka z gorącą wodą). Całkowicie wystudzić, aby galaretka była delikatnie tężejąca.


Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec wlewać stopniowo galaretkę, miksując na małych obrotach. Gotową masę wyłożyć na biszkopt z masą jabłkową. Wierzch wyrównać i przykryć warstwą herbatników. 

Kwaśną śmietanę mocno podgrzać, zdjąć z ognia, dodać aromat waniliowy i mieszając stopniowo dosypywać cukier puder. Powinien powstać gładki, dosyć gęsty, ale dający się łatwo smarować lukier. Polać wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić, najlepiej za pomocą pędzelka. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

Na podstawie tego przepisu.

2 komentarze: