wtorek, 4 stycznia 2022

Makowa panienka

 

Makowa panienka to ciasto makowo-kokosowo-migdałowe przełożone kremem budyniowym oraz dżemem wiśniowym, z cytrynową nutą. Bogate w smaku, doskonale pasujące na bożonarodzeniowy stół. Oczywiście nie musicie czekać cały kolejny rok na wypróbowanie, każda okazja ku temu i pora roku jest dobra :-)

 

Ciasto:
- 100 g wiórków kokosowych
- 150 g maku
- 100 g mielonych migdałów
- 8 białek
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dosypywać cukier, miksując tak długo aż się rozpuści. Dodawać po jednym żółtku, za każdym razem krótko ubijając. Na koniec wsypać wiórki kokosowe, mak oraz mielone migdały i ostrożnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blachę (23 x 33 cm). Piec w temp. 180 st.C przez ok. 20 minut. Wystudzić.

 Krem:
- 500 ml mleka
- 4 żółtka
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 op. cukru waniliowego
- 150 g cukru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 200 g masła (ogrzanego do temp. pokojowej)

Dodatkowo:
- kilka łyżek dżemu wiśniowego
- wiórki kokosowe do posypania

W 100 ml mleka rozprowadzić żółtka i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko z żółtkami i mąką, ciągle mieszając gotować około 1 minuty. Odstawić do wystygnięcia (do temperatury pokojowej), od czasu do czasu wymieszać.
Miękkie masło ubić na puszystą masę, stopniowo dodawać po łyżce wystudzonego budyniu, ciągle miksując. Na koniec dodać sok z cytryny. 


Wystudzone ciasto makowe przekroić na dwa blaty. Dolny posmarować najpierw dżemem wiśniowym, a następnie 2/3-3/4 kremu, przykryć drugim blatem, po czym posmarować resztą kremu. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Całość wstawić do lodówki.

Uwagi:
Ciasto makowe samo w sobie jest dosyć wilgotne, ale jeśli ktoś chce, można je dodatkowo nasączyć przegotowaną wodą z dodatkiem soku cytrynowego lub alkoholu.

 

2 komentarze: